Commentaar: Het is maar net hoe de wind waait

25 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Het was wachten op een fatale uitglijder in het ‘dossier-gemeentekantoor’. Een brief uit mei 2010 die vorige week ineens opdook, met belangrijke informatie voor de gemeenteraad, blijkt uiteindelijk het laatste zetje voor (oud)wethouder Roy Pamboer te zijn. De brief heeft de raad destijds nooit bereikt. Volgens Pamboer is dit geen kwestie van het achterhouden van informatie, maar een foutje. Nog voor de raad Pamboer de wacht aan kon zeggen, stapte de VVD’er op. Geëmotioneerd maakte hij zijn besluit bekend. De gemeenteraad heeft de kans niet gehad om de verantwoordelijk wethouder ter verantwoording te roepen. Pamboer nam, door zelf af te treden, de wind uit de zeilen van zijn collega-wethouders. Een motie van wantrouwen tegen het hele college van B&W werd niet eens meer in stemming gebracht. De opstapactie heeft dus het beoogde effect gehad.

De gedachten gingen donderdagavond uit naar vorig jaar. Het CDA diende vlak voor het zomerreces een motie in om het bouwbesluit voor het nieuwe gemeentekantoor tot na de zomer van 2011 uit te stellen. Met het kleinst mogelijke verschil werd de motie niet aangenomen (15-13). Van de coalitiefracties stemde alleen Hugo Prakke van D66 voor uitstel van het besluit. Achteraf had de VVD haar wethouder kunnen redden door dit voorbeeld te volgen en om uitstel te vragen. De brief uit 2010 die het aftreden van Pamboer heeft ingeleid, was dan vast en zeker vorig jaar zomer al boven komen drijven. Waarom? Omdat daar precies de informatie in stond waar de oppositie al zo lang om vroeg.

Nadat Pamboer donderdagavond de zaal uitliep, meldden de coalitiepartijen terloops dat de VVD-bestuurder niet vervangen gaat worden. Precies twee maanden geleden maakte het college van B&W bekend dat ze, na een evaluatie, door moeten met vier wethouders. Opvallend: in de toelichting van de burgemeester op die mededeling, schreef hij destijds dat de kloof met de samenleving groter wordt als het college kleiner wordt. Het zal de kwaliteit van het bestuur niet ten goede komen, voorzag Naafs. Twee maanden later is alles anders. Het is maar net hoe de wind waait.

Van de overgebleven drie wethouders is Bert Homan (VVD) belast met het ‘dossier-gemeentekantoor’. Hij beleefde donderdag zichtbaar een moeilijke avond. Want nog voor het kantoor aan de Dorpsstraat er staat, is al duidelijk dat één gebouw leeg komt te staan. Om zijn goede wil te tonen heeft Homan vorige week tot middernacht staan uitleggen dat het dichtgooien van het gat, waar het omstreden gebouw moet verrijzen, wel wat praktische en financiële gevolgen heeft. Er ontspon zich een debat tussen oppositie, coalitie en wethouder dat twee jaar geleden - ten tijde van het opstellen van de niet-verzonden informatiebrief - nog zin zou hebben gehad. In deze brief staat keurig opgesomd welke alternatieven er waren voor een goedkoper of kleiner gemeentekantoor. Waren, want toen was er nog geen bouwbesluit genomen en was de (beperkte) speelruimte er nog. Nu hoeven alleen de muren van het nieuwe kantoor nog opgetrokken te worden en lijkt de discussie over mogelijkheden voor het overbodige gebouw vooral voor de bühne.

Paul Nolens

advertentie
advertentie