Ingezonden: Herbenoeming burgemeester

15 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug mag, naar het er naar uitziet, weer doorgaan voor een tweede periode. De gemeenteraad beveelt dit bij de commissaris van de provincie Utrecht aan. Zo staat dat althans, wat strakker geformuleerd, in een soort standaardpersbericht, volgens model van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het persbericht geeft dus niet aan of de gemeenteraad in zijn aanbeveling verdeeld was. Dat laatste zou best kunnen, maar het hoeft ook niet.

Het persbericht rept slechts over een aanbeveling van DE gemeenteraad. Dat betekent dus dat de burgers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug nooit en te nimmer te weten komen of er binnen de raad een unaniem, groot of minder groot draagvlak was om Frits Naafs aan te bevelen voor een volgende ambtsperiode. Kortom: de burgers moeten maar gissen, voor zover zij daar behoefte aan hebben. Dat is eigenlijk raar.

Burgemeestersbenoemingen of herbenoemingen zijn in dit land aan welhaast onwaarschijnlijke richtlijnen en verordeningen met het predikaat 'geheim' gebonden. De raad komt voor de herbenoeming in besloten zitting bijeen. Alles wat hij (de raad) besluit is 'geheim', het verslag van de vertrouwenscommissie (de fractievoorzitters) over het interne beraad over de herbenoeming is eveneens geheim en het raadsverslag over de herbenoeming is ook geheim. Dus ook de eventuele stemming. Daarna gaat alles naar de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht. Die kijkt ernaar en brengt (in het geheim) advies uit aan de minister.

Het moet er nog bijkomen dat deze stukken in een gepantserde auto onder zwaarbewaakte beveiliging van scherpschutters van de KLPD naar het provinciehuis in Utrecht worden gebracht. En daarna met de aanbeveling van de commissaris van de Koningin, beveiligd over de A 12 met Apaches (luchtbeveiliging) naar Den Haag. Alles is denkbaar.

Dat de privacy van te benoemen of her te benoemen burgemeesters bij het hele proces van benoemen of her benoemen gewaarborgd blijft, staat buiten kijf. Dat de burgemeester tot op de dag van vandaag nog steeds een 'door de Kroon' benoemde functionaris is, ondanks de toegenomen rol van de gemeenteraad inzake benoeming en herbenoeming, verklaart tevens deze buitensporige geheimhouding. Dat zou overigens niets te maken mogen hebben met de vraag of inwoners/burgers niet mogen weten hoe de door hen gekozen vertegenwoordigers (de gemeenteraad) hebben gestemd over de continuering van de ambtsperiode van burgemeester Naafs.

Daar wordt tot op de dag van vandaag in 'politiek Den Haag', verantwoordelijk voor de landelijke wetgeving, nog anders over gedacht. Jammer voor onze inwoners: zij worden wat betreft de eventuele herbenoeming van de burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet volledig voorgelicht.

Frits van Schaik, raadslid BVH

advertentie
advertentie