Pleidooi voor éénrichting Engweg

15 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Het loopt nu al weer de spuigaten uit op de Engweg, men heeft kennelijk lak aan de nieuwe situatie." Dat meldt de bewonerscommissie 'Van Meenkselaan tot Akkerweg'. Na de commotie enkele maanden geleden over de versmalling van de Engweg in verband met de herinrichting als fietsstraat, hebben bewoners nu opnieuw aan de bel getrokken om hun zorg te uiten over de onveiligheid die is gecreëerd. De bewonerscommissie heeft een dringende oproep gedaan voor éénrichtingsverkeer op een deel van de weg.

door Jan de Beer

In maart van dit jaar liepen de gemoederen plotseling hoog op toen duidelijk werd dat de versmalling op de Engweg allerlei merkwaardige capriolen van de weggebruikers tot gevolg had. Bewoners spraken van een 'complete mislukking' omdat voor fietsers juist het tegendeel van veiligheid was verwezenlijkt, mensen uit omliggende straten klaagden dat hun woongenot door toegenomen vrachtverkeer werd verpest en de VVD-fractie wapperde met een motie om de weg alsnog een stukje breder te maken. Toen wethouder Homan tijdens een tumultueuze bijeenkomst ter plekke uitleg kwam geven, zei hij dat het een bewuste keuze was geweest om het 'extreem ongemakkelijk te maken voor automobilisten '. Hij benadrukte dat er tijd genomen moest worden om mensen te laten wennen aan de nieuwe situatie.

Volgens de bewonerscommissie 'Van Meenkselaan tot Akkerweg' is inmiddels echter gebleken dat mensen lak hebben aan de wijzigingen op de Engweg. De commissie pleit voor een strikte handhaving van de snelheid van het autoverkeer en doet tevens een dringende oproep om de Engweg vanaf de Hogesteeg richting centrum als éénrichtingsweg voor gemotoriseerd verkeer in te richten. Ook wijst men er op dat de Engweg nog steeds in het GPS-systeem staat als doorgaande weg naar Cothen en Langbroek. ,,Veel vrachtverkeer komt dus over de Engweg", aldus de commissie, en meldt dat niet de Engweg maar de Akkerweg in het GPS-systeem moet komen te staan als doorgaande weg.

Wethouder Homan heeft in maart laten weten dat hij tijdens de 'gewenningsperiode' een open oor houdt voor signalen omtrent de herinrichting. Nu er enkele maanden zijn verstreken blijken die signalen nog steeds tamelijk oorverdovend te zijn. Volgens de bewonerscommissie zijn bovengenoemde aanpassingen absoluut noodzakelijk 'om ongelukken te voorkomen en het fietsverkeer, vooral voor kinderen, veiliger te maken'.

advertentie
advertentie