Schilderhuis komende zondag weer geopend

15 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Het is wel een beetje navrant", zegt Frits van Schaik, manager van Museum Militaire Traditie aan de Van Rijckevorselstraat. ,,Voor de bouw van het nieuwe Nationaal Defensiemuseum in Soesterberg komt zo'n 160 miljoen beschikbaar. En wij krijgen geen dubbeltje, we moeten ons helemaal zelf bedruipen." Van Schaik voegt er direct aan toe dat de twee musea qua omvang natuurlijk niet echt vergelijkbaar zijn, maar het contrast in geldelijke steun is volgens hem wel erg groot. Vooral omdat het bij het Driebergse museum om een unieke voorziening gaat. Het is de enige plek in Nederland waar alle krijgsmachtdelen sinds hun oprichting te zien zijn. Het museum was enige tijd gesloten vanwege een ingrijpende renovatie van de bovenetage en gaat komende zondag weer open.

door Jan de Beer

Volgens Frits van Schaik is de collectie inmiddels zo omvangrijk dat er wel drie gebouwen met de grootte van 't Schilderhuis mee gevuld kunnen worden. Heel veel is opgeslagen in een depot in Ede. Daar worden ook de fraaie miniaturen gebouwd die in het museum tentoongesteld worden. Zoals een schaalmodel van 'De Ruyter', het schip dat tijdens de slag in de Javazee ten onder ging met aan boord de legendarische Karel Doorman. Het schip is onderdeel van een speciale 'marinehoek' in het museum dat enige jaren geleden door de zoon van Karel Doorman geopend werd.

Ondanks de beperkte middelen zijn er volgens Van Schaik volop ideeën om het museum aantrekkelijker te maken. ,,Het bezoekersaantal moet omhoog", vindt hij. ,,Dat willen we bewerkstelligen door thematische tentoonstellingen en wissel-exposities, zoals we dat al eerder deden met de zeer drukbezochte expositie bij de viering van vijftig jaar bevrijding. En als de benedenruimte eveneens gerenoveerd is zou er ook een symposiumruimte gereëerd kunnen worden voor lezingen, discussies en activiteiten voor scholen. "

Komende zondag 20 mei kan iedereen in Driebergen komen aanschouwen waar de prins zoveel belangstelling voor had. Want dan is het museum, mét bovengenoemd schaalmodel, om 13.00 uur weer helemaal open.

Meer informatie op: www.schilderhuis.com

Lees het hele artikel in de StichsteCourant.nl van vrijdag 18 mei.

advertentie
advertentie