Negen jaar voor bankovervaller

14 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN (JPU) - Een 23-jarige Amsterdammer moet van de Utrechtse rechtbank 9 jaar de gevangenis in voor de wildwest bankoverval in Driebergen, vorig jaar op 24 mei. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De Rabobank aan de Bosstraat werd vorig jaar op 24 mei door twee mannen overvallen. Terwijl zijn kompaan buiten op straat met een vuurwapen omstanders op afstand hield, drong de ander een ruimte binnen waar een bankmedewerkster op een geldtransport wachtte. Uiteindelijk vluchtten de mannen zonder buit op een scooter.

Volgens de rechtbank schoot een overvaller tijdens hun vlucht gericht op een politieman die met zijn auto de scooter aanreed. Ook een omwonende werd bijna geraakt. De kogel vloog op 30 centimeter van haar hoofd door haar woonkamerruit.

Een andere agent loste later nog schoten op een vluchtwagen van de overvallers, maar die wisten toch te ontkomen. De Amsterdammer werd in augustus aangehouden. Op een jas en een schoen die in de teruggevonden vluchtauto lag, was zijn DNA aangetroffen. De medeverdachte, een 24-jarige Amsterdammer, is nog steeds voortvluchtig. Hij staat op de nationale opsporingslijst van de tien meest gezochte misdadigers.

De rechtbank hield bij de straf rekening met het feit dat de verdachte al twee keer eerder voor een overval is veroordeeld. Bovendien stond de man vorig jaar mei onder elektronisch huisarrest, maar hij had zijn enkelband doorgeknipt. De rechtbank achtte hem schuldig aan poging tot overval, poging tot doodslag, bedreiging en poging tot afpersing. Op hun vlucht probeerden de overvallers de auto van een bejaarde man te kapen, maar die weigerde zijn wagen af te staan, ondanks een pistool op zijn borst.

advertentie
advertentie