VLD: 'Het gemeentebestuur is arrogant'

9 mei 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het wordt hoog tijd dat er een andere wind gaat waaien. Pas dan kan het gemeentebestuur van de Utrechtse Heuvelrug het vertrouwen van inwoners terugwinnen. Die conclusie trekt de Vereniging Leefbaar Doorn in een groenboek dat dinsdagavond aan de politiek werd aangeboden.

door Michiel Schaaij

Volgens de VLD hebben de meeste inwoners geen idee hoe de Utrechtse Heuvelrug haar ruimtelijke knelpunten probeert op te lossen. Ook het afgelopen jaar was het overleg met het college weer een wassen neus, betoogde VLD-voorzitter Age van der Werf in de raadscommissie Ruimte. ,,Er worden steeds nieuwe redenen aangevoerd waarom samenspraak onmogelijk is'', aldus Van der Werf, die zich bovendien beklaagde over de bejegening door wethouder Bert Homan (VVD). ,,Constructief meedenken wordt niet op prijs gesteld, zo is keer op keer gebleken''. Maar de politieke Heuvelrug is voorlopig nog niet van de VLD af, want de belangengroepering belooft de ontwikkelingen 'hinderlijk' te blijven volgen.

In het groenboek, dat eigenlijk een zwartboek is, komt de VLD tot een pijnlijke slotsom. De nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt de hoge verwachtingen op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen en wonen niet waar. In de praktijk toont de gemeente weinig respect voor de ambitieuze plannen, die ze zelf in de structuurvisie heeft vastgelegd. Het groenboek noemt onder andere de bouw van het omstreden gemeentekantoor, het Doornse verkeersinfarct, de vernietiging van het open landschap langs de Molenweg en de verrommeling van de groene entrees.

Daarbij staan de inwoners steevast buitenspel, vindt de VLD. Leefbaar Doorn verwijt het college een gebrek aan leiderschap, verkokering, tekortschietende coördinatie en een arrogante en regenteske bestuursstijl. Het eindoordeel is onontkoombaar hard: de gemeentelijke herindeling van 2006 heeft tot een verslechtering van het openbaar bestuur geleid. De belangengroepering pleit daarom voor een andere bestuurscultuur en doet een beroep op de gemeenteraad, om de problemen bij de wortel aan te pakken.

advertentie
advertentie