Sprengenexcursie op landgoed Sparrendaal

4 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het is inmiddels traditie geworden: de excursie met natuurgidsen van IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn langs de sprengen van landgoed Sparrendaal in Driebergen.

De sprengen bezaten van oorsprong een hoge ecologische waarde, deze is echter verloren gegaan door verwaarlozing en verdroging. Het waterschap en de voormalige gemeente Driebergen hebben enkele jaren geleden daarom een herstelplan laten opstellen en uitvoeren. Naast de ecologische waarde zijn de sprengenstelsels van Driebergen als landschapselement van grote cultuurhistorische waarde.

De sprengen zijn handmatig in het stuifzandgebied gegraven vijvers en beken. De sprengsystemen voorzagen de lager gelegen waterpartijen rondom de landgoederen aan de voet van de heuvelrug van water.

Doordat de grondwaterstand op de Utrechtse Heuvelrug de laatste decennia sterk is verlaagd, is deze functie verloren gegaan. Door de uitgevoerde maatregelen uit het herstelplan is een voorzichtig begin gemaakt met het herstel van de oorspronkelijke natuurlijke situatie.

Zo kunnen er nu weer poelkikkers, watersalamanders en enkele soorten libellen aangetroffen worden. Wat betreft de flora komen de soorten, die kenmerkend zijn voor voedselarme milieus, langzaam maar zeker weer terug.

Hoe de sprengen dit jaar bij liggen, kan bekeken worden tijdens een excursie op zondag 20 mei. De excursie start om 14.00 uur tegenover restaurant Het Wapen van Rijsenburg op het kerkplein in Rijsenburg. De startplaats is met de bus bereikbaar: Connexxion lijn 50: Utrecht-Arnhem

Inlichtingen:  jennygottenbos@gmail.com

advertentie
advertentie