Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Concert voor koelbus voedselbank

4 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Zo'n 31 gezinnen uit de Utrechtse Heuvelrug maken wekelijks gebruik van de voedselbank in Doorn. Sinds een half jaar is er een voedseluitgiftepunt in het Rode Kruisgebouw aan de Kortenburgerlaan. Omdat de lokale organisatie zo jong is, moet er nog veel geregeld worden. Zo heeft de voedselbank nog geen koelbus om het eten te vervoeren. Om geld voor deze bus te verzamelen, organiseert de Rotary Doorn een benefietconcert in de Maartenskerk.

door Paul Nolens

De voedselbank Utrechtse Heuvelrug is eind 2011 voortgekomen uit de voedselbank Zeist. Voorzitter van de voedselbank Doorn, Jaap Sap: ,,We zijn begonnen met 25 adressen en dat zijn er nu 31. De groep die wij bedienen, wordt niet alleen gevormd door de onderkant van de samenleving, maar er zitten ook mensen tussen die plotseling financieel krap zijn komen te zitten. Mensen worden door instanties, die daar verstand van hebben, beoordeeld of ze in aanmerking komen voor hulp van de voedselbank. Zelf kunnen wij dat niet beoordelen. De opzet is dat onze hulp tijdelijk is, in eerste instantie voor drie maanden. Als mensen of gezinnen moeten rondkomen van een bedrag dat onder het bijstandsniveau ligt, kunnen ze in aanmerking komen. Onze hulp bestaat overigens niet alleen uit het verstrekken van eten. Er wordt ook echt met de mensen aan de slag gegaan om zo snel mogelijk de financiën weer enigszins op orde te krijgen, minstens op bijstandsniveau."

Sinds de start, een half jaar geleden, wordt de voedselbank in Doorn steeds zelfstandiger. ,,Daarom zoeken we veel contact met de lokale instanties, goede doelen en winkeliers om ons te steunen. Voor het eten dat wij verzamelen en uitgeven, betalen we niet, maar daar omheen maken we wel kosten. Bijvoorbeeld voor het vervoer en de opslag van het eten", aldus Sap.

De voedselbank is afhankelijk van giften om materiaal aan te kunnen schaffen. Het eerste dat de voedselbank in Doorn nu nodig heeft, is een koelbus. Om de € 12.000,- die nodig is om een tweedehands bus aan te schaffen bij elkaar te krijgen, zocht Sap contact met de Rotaryclub in Doorn, waar hij zelf ook lid van is. Zijn medeleden waren direct enthousiast. Rotarylid Ellen Tacoma uit Leersum legt uit waarom de Rotary zich voor dit doel in wil zetten. ,,Als club zochten wij naar een lokaal goed doel om te steunen. Een koelbus voor de voedselbank is een heel concreet en goed doel. Ons streven is om één keer per jaar een evenement te organiseren om geld in te zamelen voor een goed doel. Daarom gaan we in de Maartenskerk een benefietconcert organiseren. We hebben Mathilde Santing bereid gevonden om te komen zingen. Voorafgaand aan het concert zal er een 'walking dinner' worden gehouden in de Koningshof. Als we de 450 kaarten voor het concert en de 180 plekken voor het diner verkopen, dan is het geld voor de koelbus binnen. Dat zou prachtig zijn."

Het concert in de Maartenskerk vindt plaats op 2 juni. Kaarten voor het concert kosten € 45,- en zijn verkrijgbaar bij Foto van Kesteren aan de Amersfoorsteweg in Doorn of te bestellen via rotaryclub-doorn.nl. Deelnemen aan het walking dinner kost € 35,-. Alleen deelnemen aan het diner kan niet, alleen het concert bezoeken is wel mogelijk.

advertentie
advertentie