Tweede Fête de la Musique op het Kerkplein

10 mei 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Vorig jaar werd op de langste zomerdag in Leersum het eerste Fête de la Musique gehouden. Het was toen afwachten of er voldoende belangstelling zou zijn. Nu weten de organisatoren Jan Fontijn en Nico de Jong al zeker dat het - opnieuw op 21 juni - doorgaat. ,,Het is vorig jaar aangeslagen. Er waren veel enthousiaste reacties uit het publiek. De eerste aanmeldingen zijn er al, en dus gaan we weer minstens vier podia opstellen om iedereen in de gelegenheid te stellen zijn of haar bijdrage ten gehore te brengen.’’

door Jan Meijer

Het Fête de la Musique is ontstaan in Frankrijk in 1982. Het is een ‘spontane muzikale vrijmarkt’ om het begin van de zomer - de zonnewende - met veel muziek en zang te vieren. Het bestuur van de Stichting Muziekkoepel ging weer aan het werk en Jeanine Roos, Nico de Jong en Jan Fontijn weten zich al verzekerd van een voldoende financiële basis door bijdragen van de OVL, de gemeente Utrechtse heuvelrug en het Mien van ‘t Santfonds. ,,Daar werd spontaan gereageerd en dus kunnen we nu aan de slag. We nodigen solisten, bands, ensembles en koren uit zich aan te melden, maar ook bijvoorbeeld scholen kunnen deelnemen. Als er maar muziek wordt gemaakt.’’ De podia zijn opgesteld op het kerkplein met als centraal punt de Muziekkoepel, maar ook in het Michaëlhuis, het winkelcentrum en het atrium in De Schermerij zijn uitgelezen locaties voor een dergelijk evenement. ,,Het is de bedoeling om donderdag 21 juni van 16.00 uur tot circa 22.30 uur een doorlopend programma samen te stellen.

Voorbeelden van koren en bands, die hun aanwezigheid al hebben toegezegd zijn: een klassiek trio uit Amerongen en de koren The Living Song, Cantoccasio en Voicemail. Shantykoor Voor Anker is ook van de partij evenals de dixielandformatie New Friends of Swing en Funny Wood - vier saxofonisten uit Maarn. Verwacht wordt dat accordeonvereniging Crescendo en E.M.M. ook optredens gaan verzorgen.

Er zijn slechts enkele spelregels: ,,Er wordt geen vergoeding betaald, er mag niet worden ‘gecollecteerd’ in het publiek, er mag niet met geluidsversterking worden gewerkt en iedereen zorgt voor eigen transport van materialen. Wel zorgen we voor een piano.’’ Men kan zich inschrijven tot 8 juni via nicodejongleersum@hotmail.com.

advertentie
advertentie