Mahjongstenen in plaats van bridgekaarten

3 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Het spel laat zich nog het best vergelijken met Rummikub, dat een sterk vereenvoudigde afgeleide van Mahjong is. Op de Mahjongblokjes staan echter Chinese karakters. ,,Gelukkig hebben de spellen hier ook een normaal cijfer er naast staan”, vertellen Monique Berkhouwer en Mieke Fokkert. ,,Het is ingewikkeld genoeg met de puntentelling.”

MAARN - Wereldwijd is Mahjong het meest gespeelde gezelschapsspel. In Maarn wordt het nu vijf jaar vol enthousiasme gespeeld, elke tweede dinsdag van de maand. De club noemt zich De Maarnse Stenen.

door Monique José Timmermans

Berkhouwer kende Mahjong uit haar jeugd, dat geldt eigenlijk voor de meeste mensen van de club. ,,Ik had een vriendje met een Indonesische moeder, daar thuis speelden we het wel.” Tijdens een reis door China kwam Fokkert in elk hotel wel een Mahjongkamer tegen. ,,Maar net zoals niet alle Nederlanders op klompen lopen, spelen ook niet alle Chinezen Mahjong.” In China hangt er een soort magie rondom Mahjong en het wordt dan weer met enthousiasme begroet en het andere moment als verderf gezien. Het spel is in 1949 verboden en zo groeide een generatie op die het niet speelt. Nu is het er weer populair.

,,Het echte spel is niet vergelijkbaar met hetgeen je op internet ziet. Dat is een soort memory. Wij spelen volgens de officiële Chinese regels.” Voordat de spelers die onder de knie hadden zijn ze op cursus geweest. ,,Zowel Welnúh als Maarn Wijzer hebben cursussen georganiseerd en daaruit zijn De Maarnse Stenen voortgekomen.”

Voor Fokkert en Berkhouwer was dit een mooi alternatief voor bridgen. ,,Daarbij moet je zoveel onthouden, dat ligt ons niet.” Bij Mahjong pak je elke beurt een steen en legt er één - open - weg om zo je series compleet te krijgen. Naast spelinzicht speelt geluk dus ook een rol. ,,Heb je een keer een mindere dag, dan heeft niemand daar last van. Het mooist is om met z’n vieren te spelen, maar met drie of vijf kan ook.’’

Wie de grondbeginselen een keer heeft geleerd, is welkom om mee te spelen. De eerstvolgende keer is 8 mei van 20.00-22.00 uur. ,,We spelen alleen recreatief en helpen de nieuwkomers graag verder op weg.”

Neem bij interesse vooraf contact op met Monique Berkhouwer: berkhouwer.m@gmail.com of 441511.

advertentie
advertentie