Inspectie eist sluiting van afdeling zorgcentrum Sparrenheide

24 april 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In zorgcentrum Sparrenheide, onderdeel van de Interkerkelijke Stichting Zorgvoorzieningen De Brug, moet een afdeling met acht dementerende bewoners gesloten worden. Hoewel het managementteam van De Brug reeds het plan had om deze kleinschalige woonvorm voor psychogeriatrische bewoners door een geleidelijke afbouw te beëindigen, heeft de rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg er toe geleid dat dit reeds op zeer korte termijn, binnen drie maanden, gebeurt. Er wordt per direct een interimmanager aangesteld om dit proces te begeleiden.

door Jan de Beer

De reden voor de sluiting is volgens mevrouw Van der Lyke, directeur van De Brug, dat de zorgzwaarte van de doelgroep zodanig is veranderd dat de afdeling niet meer geschikt is voor deze mensen. ,,Dat hadden wij zelf reeds geconstateerd door eigen observatie en signalen vanuit de organisatie", zegt ze. ,,In de loop der jaren is de zorgvraag van deze bewoners veel intensiever geworden waardoor er andere eisen aan de afdeling gesteld moeten worden wat betreft indeling en bouw. Er zijn bijvoorbeeld meer mensen rolstoelafhankelijk geworden, waar de toiletten en deuren van de afdeling niet op afgestemd zijn. Om die reden was reeds tot een geleidelijke afbouw besloten."

Volgens mevrouw Van der Lyke heeft de Inspectie in 2009 nog positief geoordeeld over de afdeling, toen deze kleinschalige woonvorm gestart werd in Sparrenheide. Op dat moment was de afdeling qua inrichting toegesneden op de zorgvraag en de opbouw van de bewonerspopulatie. Nu is echter door de Inspectie gerapporteerd dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn. Van der Lyke zegt het te betreuren dat de rapportage gelijktijdig komt met de interne stappen die ISZ De Brug reeds besproken had om deze woonvorm stapsgewijs te beëindigen.

,,De Inspectie heeft ons een tijdpad van drie maanden gegeven waardoor er op korte termijn ingrijpende maatregelen nodig zijn," aldus Van der Lyke. Er wordt een speciale interimmanager aangesteld om deze maatregelen door te voeren omdat het begeleiden van een dergelijk proces volgens haar 'een vak apart' is. Zij benadrukt dat voor alle betrokkenen naar de best passende oplossing wordt gezocht. ,,We hebben alle bewoners en hun familieleden een gesprek aangeboden en zullen heel goed luisteren naar hun wensen. We streven er naar om de bewoners per direct binnen De Brug een andere plaats te bieden die op hun zorg is afgestemd."

advertentie
advertentie