Gemeentekantoor wordt te groot

24 april 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Eén van de drie gebouwen van het nieuwe gemeentekantoor is nu al overbodig en wordt daarom verhuurd aan de Regionale ICT Dienst. Het overkoepelende computercentrum van zes gemeenten en de Regionale Sociale Dienst gaat op 1 juli van start en moet begin 2015 volledig operationeel zijn.

door Michiel Schaaij

Door inkrimping van het aantal ambtenaren en de opmars van het thuiswerken blijkt het nieuwe gemeentekantoor bij oplevering al te groot. Het akkoord met de Regionale ICT Dienst komt daarom als een geschenk uit de hemel voor het college. Afgelopen vrijdag besloot een werkgroep van het regionale computercentrum om een huurcontract voor vijf jaar met de Utrechtse Heuvelrug af te sluiten, met een optie voor nog eens vijf jaar. Het computercentrum betaalt een marktconforme huurprijs, die wordt vastgesteld aan de hand van een taxatie door vastgoedorganisatie DTZ Zadelhoff.

Verhuur van het gebouw verdient voorlopig de voorkeur boven verkoop, vinden burgemeester en wethouders. Verkoop zou betekenen ,,dat er voor de volle 100% afstand wordt gedaan van het onroerend goed, terwijl de toekomstige ontwikkelingen nog onzeker blijven. Wellicht willen we gebouw C in de toekomst toch nog voor eigen gebruik nog inzetten'', aldus een brief van het college aan de gemeenteraad.

Overigens is de oprichting van de Regionale ICT Dienst niet onomstreden. In de gemeenteraden van de deelnemende plaatsen was kritiek niet van de lucht. Zo had Heuvelrugraadslid Hugo Prakke (D66) grote moeite met het gemeenschappelijke computercentrum. Hij pleitte voor het inschakelen van een commerciële dienstverlener. ,,Als we instemmen met samenwerking, zijn we overgeleverd aan de RID,'' aldus Prakke. Ook in de gemeenteraad van Bunnik klonken twijfels. ,,In de ICT loopt het altijd uit de hand en zeker in een samenwerkingsverband is het moeilijk om de kosten in de hand te houden'', zei CDA-er Jan Peter de Vries. De Tweede Kamer heeft eerder al een parlementair onderzoek naar de lange reeks van mislukte ICT-projecten in het vooruitzicht gesteld.

advertentie
advertentie