Seniorenplatform: De woningmarkt: wie verzint een list?

23 april 2012 om 00:00 Nieuws

De woningmarkt zit op slot. Landelijk schijnen er ruim 250.000 woningen te koop te staan. In het klein ziet ieder dat in zijn eigen omgeving. In bijna alle straten staat wel een 'Te koop'-bordje. Er zijn kennelijk veel mensen die naar een andere woning willen. Maar kopen? Nee, eerst verkopen. En wie wel móet verkopen, blijft soms met een restschuld zitten.

Dus komt er geen doorstroming. Iedereen wacht op iedereen. Dat ondervinden ook senioren. Er staan nu voor senioren geschikte huizen te wachten op een nieuwe bewoner. In principe genoeg gegadigden, maar ja, eerst verkopen en dan pas kopen.

Gaat het in de huursector beter? Ook hier dreigt de doorstroming tot stilstand te komen. Wie meer dan €34.000 verdient en een woning van de woningcorporatie huurt, blijft daar zitten. Nieuwe regelgeving houdt in dat zo iemand bij verhuizing in de vrije sector moet gaan huren - en dat zal vast duurder uitkomen. Is kopen dan een beter idee? Misschien, maar zijn banken wel bereid een hypothecaire lening te geven? En wat besluit het Catshuis over de hypotheekrenteaftrek? Allemaal onzekerheden, die er toe leiden dat er niets gebeurt en dat het 'scheef wonen' blijft voortduren. Zal dit betekenen dat senioren nog jaren 'gevangen' zitten in hun huidige huis, terwijl ze eigenlijk toe zijn aan een volgende woonfase?

De vraag is hoe de zaak weer los kan worden getrokken. En vooral: door wie? Opvattingen over wat er allemaal fout is gegaan, buitelen over elkaar heen. Maar waar zijn de oplossingen, die echt voor een doorbraak zorgen? Moeten we het van de landelijke overheid verwachten of van de banken of toch eerder van projectontwikkelaars? Alle hebben zo hun eigen redenen om terughoudend te zijn. Wat kunnen we van de woningcorporaties verwachten? Kunnen zij ook onorthodoxe stappen zetten? En kan de gemeente iets doen? Vast wel, maar wat? Wethouder Verhoef zei onlangs in een vergadering van één van de gemeenteraadscommissies: 'Heeft de gemeente mogelijkheden om zelf iets te doen op de woningmarkt …? Dit is een uitdagende opgave, gezien de financiële situatie en de huidige bouwmarkt. Het vereist veel creativiteit omdat het als gevolg van allerlei maatregelen erg moeilijk is om processen los te trekken.' Het zijn ware woorden, maar zal creativiteit genoeg zijn?

Hoopvol is dat in de sociale sector dit jaar toch aan een aantal woningen wordt gebouwd, bijvoorbeeld bij de kopbebouwing van de flats aan de Lange Dreef in Driebergen. Dat is dan tenminste toch nog een klein lichtpuntje. Zullen senioren daarvan ook kunnen profiteren? Zal er voor hen ook iets van doorstroming komen? We moeten er maar op vertrouwen dat het ooit weer goed komt met de woningmarkt. Daarmee zijn we bij het kernwoord van de huidige situatie: er is gebrek aan vertrouwen. In een dergelijke situatie houden mensen vast aan wat ze hebben en wagen ze geen avonturen. En daarom zit de woningmarkt dus op slot. Wie verzint een list?

Wim Renkema

0343-514657

advertentie
advertentie