Klassiek & Jeugd in de Andrieskerk

10 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Met de bedoeling ook de Amerongse jeugd (en hun jonge ouders) voor klassieke muziek te interesseren, wordt voor de leerlingen van groep 4, 5 en 6 van de Amerongse basisscholen in samenwerking met Het Utrechts Conservatorium het beroemde muzikaal sprookje 'Peter en de Wolf' van de Russische componist Sergej Prokovjev uitgevoerd.

Het stuk - voor spreekstem en orkest - schreef Prokovjev in opdracht van een jeugdtheater in Moskou en beleefde in 1936 zijn première. Volgens opdracht moest de muziek simpel en verstaanbaar zijn en dus aantrekkelijk voor kinderen. Het stuk werd een groot succes en heeft intussen de status van klassieker voor jong en oud. Elke figuur in het sprookje wordt verbonden aan een specifiek muziekinstrument en heeft elk een herkenbaar motief.

Op school krijgen de kinderen, voorafgaand aan de echte uitvoering, lessen met uitleg over alle instrumenten. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze het geluid van klarinet, fagot of hoorn kunnen herkennen. Kinderen krijgen een uitnodiging mee voor hun ouders/verzorgers (elk kind mag maximaal twee begeleiders meenemen). Het wordt een leuk sprookjesconcert waarbij de kinderen volop de ruimte krijgen om te ontdekken hoe muziek gemaakt wordt, hoe een instrument aanvoelt en waarom muzikanten zo van hun instrument houden.

Het Domstad Blazers Ensemble verzorgt de muziek.

Het concert vindt plaats op zaterdagmiddag 14 april vanaf 14.30 uur in de Andrieskerk in Amerongen. De toegang is vrij voor de bovengenoemde doelgroep en hun begeleiders.

advertentie
advertentie