Bee-Buzz debuteert op Bijen- en Natuurmarkt

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Op het terrein van de Zonheuvelschool in Driebergen wordt zaterdag 14 april weer de Bijen- en Natuurmarkt gehouden, tegelijk met de plantjesmarkt van de Zonheuvelschool zelf.

Voor de eerste keer zal de Bee-Buzz te zien zijn. De Bee-Buzz is een rijdend schoollokaaltje. De buzz is onlangs door Imkerij 'De Werkbij' in Rhenen geïntroduceerd. Een grote aanhanger is omgebouwd zodat er les over bijen in kan worden gegeven. Kinderen krijgen er informatie over de honingbijen en gaan ook zelf aan de slag, zodat ze een beeld krijgen van het leven van de honingbij en ook leren waarom bijen zo belangrijk zijn voor de voedselproductie.

Op de markt is nog veel meer te zien: een reusachtige bijenkorf van bijna anderhalve meter hoog, een bijenvolk achter glas, een bijenvolk in een korf (men kan daar via een spiegel onderin kijken), een hommelvolk achter glas, een 'kijkkast' met stereodia's: alsof je midden tussen de bijen zit. Binnen in de school wordt permanent de film 'De Bij en Wij' vertoond. En men kan er zien hoe raat van bijenwas gegoten wordt

De Driebergse markt is traditioneel voor de imkers in het land de eerste belangrijke markt in het voorjaar. De prijzen van bijenvolken worden voornamelijk hier bepaald. De volken worden aangevoerd in kasten en korven. Die blijven uiteraard gesloten, en ze worden nog steeds op de traditionele wijze van loven en bieden met handjeklap verhandeld. Imkers uit het hele land ontmoeten elkaar hier. Ze kopen of verkopen hun bijenvolken, slaan hun imkermaterialen in en praten bij over hun ervaringen, zoals honingoogst, koninginnenteelt en ziektebestrijding. Vooral dat laatste is momenteel een belangrijk onderwerp, zoals iedereen in diverse publicaties heeft kunnen lezen.

Behalve imkerbenodigdheden zijn er natuurlijk ook bijenproducten te koop: honing, waskaarsen en producten waarin propolis en koninginnengelei zijn verwerkt.

Jaarlijks organiseert de ouderraad van de Zonheuvel in het voorjaar een plantjesmarkt. Mensen hebben vooraf planten kunnen bestellen, maar ook op de dag zelf is er een ruim assortiment om uit te kiezen. Met de opbrengsten worden aanvullende materialen voor de groepen aangeschaft.

Imkers zijn er vroeg bij. De markt begint om 07.00 uur en eindigt om 13.00 uur. De natuurorganisaties zullen om ongeveer 09.00 uur hun kraam inrichten. De entree is vrij. In de school is een kantine ingericht, waar men koffie, soep en broodjes kan bestellen.

advertentie
advertentie