CJG maakt opvoedproblemen bespreekbaar

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het opvoeden van kinderen verloopt niet altijd gladjes, maar je hangt de vuile was niet buiten. Veel ouders schromen daarom hun vragen bij een deskundige op tafel te leggen. Dat taboe wil het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) dolgraag doorbreken. Volgende week donderdag wordt de nieuwe vestiging in Cultuurhuis Pléiade officieel geopend.

door Michiel Schaaij

De ruimte achter de bibliotheek is grondig verbouwd en in gebruik genomen door het CJG en haar partnerorganisaties. Het consultatiebureau en het maatschappelijk werk van Vitras/CMD werken er nauw samen met de jeugdgezondheidszorg van de GGD. Waar voorheen de jongerenwerkers van Welnúh hun uitvalsbasis hadden, worden nu baby's gewogen, kleuters onderzocht en gesprekken met ouders en kinderen gevoerd. Die taken werden tientallen jaren uitgevoerd in het wijkgebouwtje aan de Schimmelpenninck van der Oyelaan. Met de verhuizing naar het cultuurhuis krijgen de samenwerkende organisaties een plek in het hart van de lokale samenleving.

Procesregisseur Jolande van der Molen hoopt dat de nieuwe, centrale locatie de drempel voor ouders met groei- en opvoedvragen verlaagt. ,,De moderne samenleving is gericht op het individu'', zegt ze. ,,Opa en oma zijn niet altijd in de buurt en ouders zijn vaak terughoudend om opvoedperikelen met de buitenwereld te delen.'' Van der Molen benadrukt dat het CJG er niet alleen is om grote problemen aan te pakken. Ouders, jongeren en professionals kunnen er dagelijks met al hun vragen terecht. Of het nu gaat over kleine eet- en slaapproblemen of over digitaal pesten, alcohol en seks, het CJG biedt een luisterend oor en deskundig advies.

Door ouders en kinderen in een vroeg stadium bij te staan, hoopt het CJG grotere opvoedproblemen te voorkomen. Succesvolle preventie maakt zwaardere vormen van hulpverlening onnodig, zo is de gedachte. Toch kan het gebeuren dat kleine dagelijkse opvoedkwesties een groter probleem maskeren. ,,Soms staan de problemen niet op zichzelf'', weet Van der Molen. Voor die zorggezinnen maakt de gezinscoördinator dan een plan van aanpak. Door contacten en deskundigheid weet het CJG de weg in de wereld van hulpverleningsinstanties. ,,We zijn een spin in het web, dat is onze kracht'', aldus Van der Molen.

Alle informatie over het CJG, de telefonische advieslijn en het inloopspreekuur staat op www.cjgutrechtseheuvelrug.nl

advertentie
advertentie