Bert Keizer bij boekhandel Baas

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bert Keizer is maandag 23 april te gast bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen. Na Coen Simon is dit de tweede spreker die in het kader van de Maand van de Filosofie acte de présence geeft in de Driebergse boekhandel. Bert Keizer nam het filosofisch essay 2012 voor zijn rekening, met als titel: Waar blijft de ziel? In dit boekje opent hij de aanval op wat hij noemt de 'neurosofen' Dick Swaab (Wij zijn ons brein) en Victor Lamme (De vrije wil bestaat niet).

Keizer betoogt in zijn essay dat het gegoochel met hersenscans leidt tot even ongefundeerde als ongewenste maatschappelijke ontwikkelingen. Dat maakt hij als verpleegarts dagelijks mee. Volgens hem contrasteert de ijver waarmee psychiaters hun patiënten volproppen met pillen, pijnlijk met de manier waarop ze de ontmoeting met deze mensen uit de weg gaan. Waar blijft de ziel in hun wereldbeeld?, zo vraagt Keizer zich af.

Bert Keizer (1947) is arts en filosoof. In 1994 verwierf hij landelijke bekendheid met de bestseller 'Het refrein is Hein - Leven en sterven in een verpleeghuis' (65.000 exemplaren verkocht). Daarna schreef hij een roman, 'Tijdelijk feest', en een introductie op het denken van Ludwig Wittgenstein, 'Taal, de dwalende gids'. In 2008 verscheen zijn vertaling van een aantal brieven van Emily Dickinson onder de titel 'Welk een waagstuk is een brief'.

Al zijn boeken zullen tijdens de lezing verkrijgbaar zijn. Na afloop zal de auteur zijn boeken signeren. Keizer is columnist van Trouw en van Medisch Contact.

De avond begint om 20.15 uur bij boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c in Driebergen. De entree bedraagt 7,50 euro (met drankje). Meer informatie is op www.boekhandelbaas.nl te vinden.

advertentie
advertentie