Ingezonden: Niet alle herten en zwijnen worden afgeschoten

26 maart 2012 om 00:00 Nieuws

Vrijdag 16 maart besteedde het VARA programma ,,Kanniewaarzijn'' aandacht aan het afschieten van herten en zwijnen in de provincie Utrecht. Ook de Stichtse Courant, het nieuwsblad van de Utrechtse Heuvelrug, besteedde enige tijd geleden aandacht aan het onderwerp. Het gaat hier om grote hoefdieren die nog nauwelijks in de provincie Utrecht aanwezig zijn, zoal edelherten, wilde zwijnen en damherten.

De indruk is gewekt dat deze grote hoefdieren die via de ecoducten of de uiterwaarden de provincie bereiken direct worden afgeschoten. De feiten zijn echter anders. Afschot van wilde zwijnen wordt alleen toegepast in verband met verkeergevaarlijke situaties en als er schade ontstaat, bijvoorbeeld aan de natuur of aan landbouwgewassen. En de damherten op de Plantage Willem III worden juist helemaal niet afgeschoten! De PvdA stelde samen met D66 een motie op, die het college van Gedeputeerde Staten opriep om de populatie van damherten op de Plantage Willem III daar te laten. Andere partijen sloten zich bij deze motie aan. De motie werd door de Provinciale Staten aangenomen.

Overigens laat ook de ingezonden brief van vorige week over de reeën zien, reeën die in grote getalen in onze provincie aanwezig zijn, dat populatiebeheer (helaas) nodig is.

Waarbij, indien mogelijk, wegjagen uiteraard de voorkeur geniet.

Ursula Blom

Lid provinciale Staten PvdA, woordvoerder Ruimte en Groen

Inwoner gemeente Utrechtse Heuvelrug

advertentie
advertentie