Dalto mist play offs

25 maart 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In een rechtstreekse confrontatie was het aan Dalto en Fortuna/MHIR om te bepalen wie de vierde play-off plaats zou veroveren. En een confrontatie werd het. Op het scherpst van de snede werd er gestreden en beide ploegen lieten elkaar niet los. Via een kleine voorsprong bij rust voor Dalto, was het uiteindelijk met nog twee minuten op de klok weer gelijk. Bij Fortuna bracht een wissel vlak voor tijd de beslissing. Met een doorloopbal werd de wedstrijd beslist: 23-24. Fortuna gaat naar Ahoy', Dalto blijft na een fraai seizoen toch met een kleine kater achter.

De laatste reguliere competitiewedstrijd in Hoenderdaal van dit Wereldticket Korfbal League seizoen was een bijzondere. In een rechtstreekse confrontatie moesten Dalto en Fortuna/MHIR bepalen wie van beide de vierde kruisfinaleplaats ging halen. Doordat de heenwedstrijd in Delft in een gelijkspel eindigde (en beide ploegen tegen TOP aan de goede kant van het onderlinge resultaat stonden), was de winnaar op basis van onderling resultaat verzekerd van een kruisfinaleplaats.

De sfeer in Hoenderdaal zat er goed in met een geheel versierde uitverkochte hal (1500 toeschouwers) en twee prachtig uitgedoste supportersgroepen die hun ploeg luidkeels aanmoedigden.

Beide ploegen verloren de afgelopen weken punten; Dalto was niet opgewassen tegen de koplopers, Fortuna had juist moeite tegen de degradatiekandidaten en zou deze wedstrijd alles uit de kast moeten halen om de juiste vorm te vinden.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd door de D-side op een prachtige manier alvast een voorschot genomen op het naderende afscheid van Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg. Door middel van een videocompilatie kwamen mooie wedstrijdbeelden voorbij uit beider korfballoopbaan. Een heel mooi gebaar dat erg werd gewaardeerd.

Paula Bos had veel zin de wedstrijd: ,,Vandaag heb ik een rustig dagje gehouden, lekker van de zon genoten, maar nu begint het toch wel te kriebelen. Deze wedstrijd om de vierde play-off plaats is een mooie bekroning van dit seizoen. Aan het begin van het seizoen hadden we niet gedacht dat we hierom zouden spelen. Het is ook leuk dat het vanavond in een directe confrontatie beslist kan worden. We zijn als team gegroeid het afgelopen seizoen en moeten vanavond zorgen dat we de rust bewaren, niet chaotisch gaan spelen en raak blijven schieten.''

De start van de wedstrijd was moeizaam; beide ploegen moesten zoeken om tot kansen te komen en zagen hun aanvallen vaak na één schot al stranden. Pas na ruim drie minuten opende Ilona van den Berg met een vrije bal de score. Fortuna antwoordde daarop ook vanuit een vrije bal: 1-1. De score bleef gelijk opgaan tot 4-3. Bij deze stand scoorde Fortuna vanuit de afvang onder de paal, maar zag de treffer door de scheidsrechter afgekeurd worden. Even later was het toch Fortuna, maar nu van afstand die weer een gelijke stand op het scorebord bracht: 4-4. Via een aantal fraaie afstandschoten wist Dalto een klein gaatje te slaan, 7-5, maar dit was maar van korte duur, want Fortuna maakte weer gelijk en kwam op een punt voorsprong. Beide ploegen werkten hard, maar maakten fouten en schoten lang niet altijd zuiver. Daarbij was vooral Dalto de bal na 1 aanval weer kwijt. Twee minuten voor rust is de wedstrijd volledig in evenwicht, 11-11. Een fraai schot van Paula Bos zette Dalto toch nog op voorsprong en zo gingen beide ploegen rusten bij de stand 12-11.

Deze minimale voorsprong werd direct na rust door Fortuna van afstand weer weggepoetst. Na enkele doelpuntloze minuten gingen beide ploegen opeens wel met scherp schieten. Binnen drie minuten werd de score naar 15-15 getild. Even plotseling als beide ploegen op scherp stonden, stopte dit scoren weer. Minuten van zoeken in de aanval volgen. Het was Fortuna dat de ban brak en tweemaal, hoewel scherp verdedigd door Jesper Oele vanaf de zijlijn scoorde, wellicht geïnspireerd door de Fortuna aanhang, die hun ploeg luidkeels aanmoedigden. Dalto wankelde, zag een aantal schoten van Ilona van den Berg op de rand van de korf wegschieten, maar kwam door twee strafworpen, slim versierd door Barbara Brouwer en Ilona van den Berg en verzilverd,door Otto Fabius toch weer op 17-17. Doordat Fortuna ook in de herkansing niet uit een vrije bal wist te scoren, kon Jorrit Bergsma Dalto weer op voorsprong zetten. Even later ging Fortuna weer aan de leiding, maar deze voorsprong was van korte duur. Dalto sloeg via een kansje onder de korf door Otto Fabius en vervolgens twee mooie afstandsschoten van Paula Bos en Lieveke Meiling een gaatje: 21-19. De D-side was in extase, samen met de rest van het Dalto publiek, dat erbij ging staan. Echter Fortuna kwam terug, maar Dalto sloeg opnieuw een klein gaatje: 23-21.

De laatste vijf minuten zuivere speeltijd gingen ondertussen in. Het was Fortuna dat het hoofd koel hield en van afstand 23-22 de aansluitingstreffer in de korf legt. Ilona van der Berg kreeg in de tegenaanval met een doorloop de bal ook door de korf, maar de scheidsrechter oordeelde dat de deze correct werd verdedigd. Dat gaf Fortuna de mogelijkheid om met nog twee minuten te spelen de 23-23 binnen te schieten. Deze score werd direct gevolgd door een time-out en wissel bij Fortuna. De herenwissel kwam binnen de lijnen met de opdracht om te scoren. Fortuna-coach Ard Korperaal: ,,zo'n wissel blijft natuurlijk altijd een beetje een gokje, maar hij pakte goed uit'' En met een fraaie doorloopbal beantwoordde de wissel aan de verwachtingen van zijn coach. Dalto ging verwoed op zoek naar de gelijkmaker en Jorrit Bergsma werd nog diverse malen in stelling gebracht. Het was de afscheid nemende aanvoerder helaas niet gegund, de bal stuitte tot twee keer toe uit de korf., Trainer Ron Steenbergen daarover: ,,de druk die dan op een speler ligt, is veel zwaarder dan bij een voorsprong of gelijke stand.'' Zo kon Fortuna een feestje gaan vieren, wanneer de bal uiteindelijk uit de Dalto aanval kon worden gehaald. Tien seconden later klonk het eindsignaal en vormde zich op de speelvloer een feestende stapel Fortuna aanhangers en spelers. De Daltospelers bleven teleurgesteld achter, maar werden even later toch op een mooie manier door de D-side bedankt voor een fraai seizoen.

Had de gelukkigste ploeg gewonnen? Dalto coach Ron Steenbergen vond van wel. ,,Beide ploegen gingen er vol tegenaan, niet één ploeg kon echt loskomen. Bij de voorsprong van twee punten hadden we er nog één moeten maken. Dat lukte niet, ook doordat er in de verdediging te snel weer een doelpunt werd doorgelaten'' . Fortuna coach Ard Korperaal was echter van mening dat de statistieken zullen uitwijzen, dat Fortuna niet alleen in score de bovenliggende partij was, maar ook in aantal schoten en rebounds.

Hoe dan ook, trainer Ron Steenbergen was in mineur ,,We hebben een goed seizoen gespeeld, maar als je er zo dicht bij bent, is dit een grote teleurstelling.''

De kaarten voor dit seizoen zijn dus geschud. Waar vooraf handhaving de doelstelling was en iedereen had gerekend op een moeilijk seizoen, kon deze halverwege het seizoen worden bijgesteld en lag zelfs een play off plek lang binnen handbereik. Tot het laatst toe was deze competitie spannend en onderin in deze spanning er nog steeds. Voor DOS'46/Engeldot is al wel het doek gevallen, maar wie er op de negende plek gaat eindigen zal pas na de laatste wedstrijd bekend zijn. Hiervoor zijn DVO, Deetos en Nic nog kandidaten. De nummer 9 zal nog twee (eventueel 3) wedstrijden moeten spelen tegen de verliezer van de hoofdklassefinale. Voor Dalto is het seizoen voorbij, want de laatste wedstrijd tegen Blauw/Wit is alleen nog goed voor de statistieken, Het zou leuk zijn als deze meest spannende editie van de Korfbal League kan worden afgesloten met winst om zo met een goed gevoel het veld op te gaan. Daar staat Dalto bovenaan en kan het nog voor de veldtitel gaan.