Moeizame winst voor mannenteams Volleer en Enervo

19 maart 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Zowel de mannen van Volleer als die van Enervo hadden moeite met hun tegenstander, respectievelijk Bevoc 1 en Vives 2. Beide wedstrijden werden in de vijfde set in hun voordeel beslist. De vrouwen van Enervo gaan onstuitbaar verder, nu werd Majella 2 met 4-0 aan de kant gezet. Volleer (D) pakte weer een set, nu tegen Switch 1, maar verloor wel (1-3).

Enervo

Met een kleine bezetting - vier speelsters waren om verschillende redenen afwezig - begonnen de Enervovrouwen aan de wedstrijd tegen Majella 2. Chantal de Bree: ,,We kregen de opdracht mee om gecontroleerd en zakelijk te spelen. Dat hebben we de hele wedstrijd volgehouden en daardoor hebben we geen averij opgelopen.'' Toch was het gemis van libero Mieke Krol in de moeilijke momenten groot en kon Majella de schade beperkt houden. De setstanden was 25-19, 25-22, 25-22 en 25-21. ,,We maakten het onszelf soms moeilijk en waren uiteindelijk met het resultaat meer dan tevreden, ook al was er geen moment spektakel.'' Vrijdag trekt Enervo naar de laatst overgebleven tegenstander VTC Woerden 3. Bij winst met 0-4 of 1-3 kan Enervo de week daarna thuis het kampioenschap binnenhalen.

De mannen wilden de bekernederlaag tegen Vives 2 rechtzetten en begonnen sterk aan de wedstrijd met 25-19 setwinst. Coach Arjan Smit: ,,Dat was een mooie opsteker, maar nog geen garantie voor de winst. Dat bleek toen Vives de tweede set nipt won (23-25) en daardoor moesten we ook een mentale drempel over.'' Dat lukte niet en Smit gebruikte de derde set (16-25) om veranderingen in zijn team aan te brengen. In die opstelling werd de vierde set op prachtige wijze gewonnen (25-17). ,,We dachten er te zijn, vooral toen we met 8-3 voorkwamen in de vijfde set. Maar toen Vives was teruggekomen naar 12-12 moesten nog alle zeilen bijgezet worden om de set (16-14) en de wedstrijd te winnen.'' Door het verlies van Bourgondië heeft Enervo desondanks een goed weekeinde achter de rug.

Volleer

De vrouwen van Volleer konden tegen Switch 1 in de eerste set lang bijblijven. Trainer/coach Luuk Jothmann: ,,Maar door net iets te weinig variatie en de aanvalskracht van Switch konden we dat niet volhouden waardoor de eerste en tweede set verloren gingen.'' De cijfers (25-16 en 25-13) geven de indruk dat Volleer is weggespeeld, maar dat was niet het geval. ,,Want in de derde set speelden we nadrukkelijk met veel plezier en zonder de druk van te moeten winnen. Omdat de scheidsrechters niet waren opgekomen en de vervanger er alleen voorstond waren zijn beslissingen niet allemaal even goed en dat kostte ons de set (25-21).'' Het tastte de vechtlust van Volleer niet aan, want met veel inzet en een collectieve onverzettelijkheid werd de vierde set met 23-25 gewonnen.

De mannen begonnen tegen Bevoc met overdonderend volleybal. De thuisclub werd in de eerste set met 8-25 vernederd en daaroverheen volgde nog een degelijke 18-25 in de tweede set. Toen bleek Volleer zijn kruit te hebben verschoten en kon Bevoc zich oprichten. De Benschopse ploeg had enkele 'hardhitters' die zich plotseling konden manifesteren omdat Volleer blokkerend en verdedigend het spoor bijster raakte. Via tweemaal 25-22 werd een vijfde set noodzakelijk om de winnaar aan te wijzen. In die vijfde set waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar trok Volleer uiteindelijk met 14-16 aan het langste eind.