Enervoteams behouden koppositie

11 maart 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De volleyballers naderen de beslissende fase in de competitie. Daarin deden de mannen van Volleer goede zaken door Protos 3 met 4-0 te verslaan. De vrouwen verloren van Protos 1 (1-3). Enervo trok met beide ploegen naar Vianen. Zowel de mannen als de vrouwen behaalden tegen Servia de maximale 0-4 winst en behielden daarmee hun koppositie.

Enervo

,,We zijn op de goede weg en ook al was Servia 2 een makkelijk klusje, we kunnen ons nu geen misstappen meer permitteren,'' weet coach Arjan Smit. De mannen van Enervo hadden het alleen in de tweede set lastig toen een achterstand moest worden weggewerkt. ,,We hebben iedereen straks nodig, dus was er ook speeltijd voor alle spelers. Volgende week komt Vives op bezoek en daartegen hebben we nog een rekening openstaan na de uitschakeling voor de beker.'' Na 13-25, 23-25, 15-25 en 16-25 was deze wedstrijd een goede opwarmer voor de slotfase van de competitie, waarin Enervo alles in eigen hand heeft.

Dat geldt ook voor de vrouwen, die tegen Servia 1 de hekkensluiter ontmoetten. Chantal de Bree: ,,Dat is verbazingwekkend te noemen, want we hadden het soms best lastig met deze tegenstander. Vooral in de derde set, toen we bij 17-8 negen punten achterstand hadden.'' Maar het vertrouwen in elkaar is bij Enervo groot en ook deze keer was Enervo de bovenliggende ploeg. Spelend zonder libero Mieke Krol - ,,best spannend als je de hele competitie al op haar verdedigende capaciteiten kunt rekenen'' - klaarde Enervo ook deze klus en de cijfers 17-25, 21-25, 21-25 en 16-25 spreken duidelijke taal. Zaterdag komt Majella 2 op bezoek en kan Enervo de volgende stap richting kampioenschap maken.

Volleer

De mannen van Volleer hadden na de nederlaag bij VCH tegen Protos 3 nog wat recht te zetten. Men startte furieus en zette tegenstander Protos onmiddellijk onder druk. De studentenploeg moest het vooral hebben van hardde aanvallen, maar kwamen daar door de druk van Volleer, met als gevolg een slechte passing, niet aan toe. Toen het gat bij 15-9 geslagen was controleerde Volleer de eerste set naar 25-17. Ook in de tweede set hetzelfde beeld, al kwam Protos aan het eind nog wel wat punten dichterbij (25-18). Protos zette daarna nog meer aanvalskracht is, waardoor de verdediging van Volleer alle zeilen moest bijzetten om de derde set te winnen. Een misverstand bij Protos bracht de 25-23 op het scorebord. Pas in de vierde set kwam Volleer serieus in de problemen. Protos sloeg een gat (8-15) dat niet meer te overbruggen leek. Bij 22-24 deden de bezoekers zichzelf de das om door driemaal ver uit te slaan. Aanvoerder Jerrik Figge was goed voor de 26-24.

Ook tegen Protos 1 moesten de vrouwen van Volleer erkennen dat men niet is opgewassen tegen de aanvalskracht die de meeste promotieklassers in stelling brengen. De eerste set ging met 18-25 verloren, maar Volleer had zich in de eindfase daarvan in de wedstrijd geknokt. Het wapen van de variatie dat Volleer in de tweede set hanteerde, was voor Protos dermate verrassend, dat het een periode lang - van 11-10 naar 18-12 - geen antwoord klaar had. Volleer wist, met de uitblinkende Sanne Wechgelaar en een mooie servicereeks van Joliska Hellinga de set met 25-16 te winnen. Na een prachtige inhaalrace van 3-10 naar 16-16 moest Volleer zich echter gewonnen geven. De aanvalsters van Protos maakten opnieuw het verschil: 17-25 en 15-25. Toch kon Volleer met geheven hoofd het veld verlaten, men had gestreden voor elk punt.