Haydn in Grote Kerk

10 maart 2012 om 00:00 Nieuws

DRIERBERGEN - Tijdens een avonddienst in de Grote Kerk te Driebergen wordt op zaterdagavond 24 maart om 19.30 uur de Missa Brevis Sancti Johannis de Deo van Joseph Haydn (1732-1809) ten gehore gebracht. In deze dienst worden ook gedichten uit de series Klaagliedjes en Liefdesliedjes van Judith Herzberg gelezen.

De componist Joseph Haydn is vooral bekend vanwege de vele symfonieën, strijkkwartetten en pianomuziek die hij schreef maar hij heeft ook een grote hoeveelheid kerkmuziek op zijn naam staan. De korte mis die wordt uitgevoerd, is geschreven voor koor, solo sopraan, strijkers en orgel. Haydn kon de lengte van de standaard mis aanzienlijk bekorten door de vaste teksten van het Gloria en het Credo door verschillende stemmen tegelijkertijd te laten zingen. In het Benedictus treedt het orgel, naast de sopraan, solistisch op. Daarom kreeg de mis de bijnaam Kleine Orgelsolomis. Opvallend is het uiterst verstilde slot van de mis.

Uitgevoerd door: Leonore Engelbrecht, sopraan Everarda Slabbekoorn, organist, Projectkoor & orkest onder leiding van Margo van Biezen.

advertentie
advertentie