Dalto verslaat landskampioen TOP

27 februari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De beste thuisploeg, Dalto, speelde zaterdag tegen de beste uitploeg en regerend landskampioen TOP/Wereldtickets.nl. Eerder dit seizoen was het een ware thriller in Sassenheim met als winnaar Dalto. Dat kon niet anders dan een boeiende ontmoeting opleveren, reden waarom ook de NOS (na lange tijd) weer naar Driebergen afreisde. De D-side had de hal feestelijk versierd en met de vele toeschouwers (700) heerste er een prima sfeer in Hoenderdaal. Hoewel de uitploeg in de beginfase van de wedstrijd het sterkste was, getuige de 2-6 en 5-9 tussenstanden, was het de thuisploeg die nog voor rust het verschil wist te maken: 14-11 bij rust. De tweede helft was een formaliteit. Dalto gaf de voorsprong niet meer uit handen en wist TOP/Wereldtickets.nl overtuigend te verslaan: 25-20 eindstand.

Het uitgangspunt van beide ploegen voor deze wedstrijd was niet helemaal dezelfde. Dalto wil zich dit seizoen handhaven en heeft die doelstelling vrijwel zeker gehaald. Jesper Oele voor de wedstrijd: ,,Wij kunnen vanaf nu lekker genieten. We hebben ons min of meer veilig gespeeld - we hebben geprobeerd het uit te rekenen, maar dat viel niet mee. Maar de kans dat het nog mis gaat, is wel heel klein. Handhaven was onze doelstelling, dus druk is er af. Met de play-offs zijn we niet bezig, we kijken per wedstrijd. Het is belangrijk dat we lekker spelen en met deze jonge groep ons eigen niveau halen, dan zien we aan het eind van de competitie wel waar we staan. Hoewel het voor de D-side natuurlijk wel fantastisch zou zijn, als we de play-offs halen.''

Voor TOP lag de doelstelling aan het begin van het seizoen wat hoger dan alleen maar handhaven. TOP-coach Hans Heemskerk beaamde het belang van deze wedstrijd. ,,Wij willen meespelen om de play-offs, dus deze wedstrijd is belangrijk. Maar winnen? Ik durf het niet te zeggen; ik heb Dalto tegen Deetos/Snel zien spelen, toen waren ze erg goed, tegen DVO waren ze bagger. De verschillen tussen de ploegen zijn enorm klein, het zal afhangen van de vorm van de dag.''

Dalto startte ook deze wedstrijd met Barbara Brouwer in de basis. Coach Ron Steenbergen had de vakopstelling omgedraaid zodat Jesper Oele de verdediging van topschutter en international Mick Snel voor zijn rekening kon nemen. Een tactisch goede zet, want Oele verdedigde Snel heel strak en wist de spits op slechts 3 velddoelpunten te houden. Beide ploegen kwamen fel uit de startblokken, hoewel dit zich niet direct in doelpunten uitte. Pas na 2 minuten opende TOP de score: 0-1. Dalto's topscoorders antwoorden direct. Ilona van den Berg en Jorrit Bergsma maakten er, beide van afstand 2-1 voor Dalto van. Toch was het in de beginfase TOP dat het beste van het spel had. Net iets feller en zuiverder dan Dalto liep de ploeg uit Sassenheim uit naar 2-6. Tijd voor een time-out van Dalto coach Ron Steenbergen. En met succes, hoewel Steenbergen - naar eigen zeggen - niet eens zoveel bijzonders zei: ,,ik zei dat ze rustig moesten blijven, dat TOP niet zo scherp kon blijven scoren en dat we van onze eigen kracht moesten blijven uitgaan''. Dalto zette daarop een tandje bij (met als voorbeeld Jelle Steenbeek die een bal onderschepte in de aanval bij TOP en deze al rollend en vallend in handen van de aanval wist te krijgen) en kwam terug tot 5-6. Vooral verdedigend werden de taken beter uitgevoerd. Toch nam TOP het initiatief weer even over, via een strafworp en afstandsschoten werd de voorsprong weer uitgebouwd naar 5-9. Terwijl TOP in de aanval een strafworp claimde maar niet kreeg, ging de bal naar Dalto, dat zich niet neerlegde bij deze achterstand en weer aansluiting wist te maken dankzij twee fraaie afstandsschoten van Jorrit Bergsma. TOP-coach Hans Heemskerk hierover ,,we hadden daar een strafworp moeten krijgen; hierna knapte er iets en sloop er onrust in de ploeg.'' En toen was het er op en erover voor Dalto. Want waar TOP een periode lang niet tot scoren wist te komen, deed Dalto dat wel en met goed uitgespeelde aanvallen en doelpunten van Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg kwam de ploeg met een afstandsschot van Jesper Oele bij 9-9 langszij en liep vervolgens door goals van Lieveke Meiling, Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg (2x) uit naar 13-9. TOP had het moeilijk, kreeg geen grip op de schutters van Dalto en had in de aanval moeite met de felle verdediging. Met hard werken wist TOP het gat wel wat kleiner te maken, maar het laatste woord was in de eerst helft voor Otto Fabius. Met een hele spannende strafworp, de bal klom over de rand en viel tot opluchting aan de goede kant binnen, bepaalde hij de ruststand op 14-11, na een eerste helft, waarin beide ploegen fraai korfbal hadden laten zien en een enorme dosis werklust.

Jelle Steenbeek over dit eerste deel van de wedstrijd: ,,We begonnen heel slap, maar we zijn heel goed teruggekomen, hebben TOP toen overdonderd met een mooie serie doelpunten. Hierbij heeft het thuisvoordeel geholpen, maar onze coach verdient zeker ook een compliment. Hij heeft op het goede moment een time out genomen.''

De score in de tweede helft werd geopend door Otto Fabius met een strafworp, deze was feilloos. Vervolgens benutte ook TOP een strafworp. Dalto was in de tweede helft echter de betere ploeg en wist de voorsprong gestaag uit te bouwen. Mooie afstandsschoten van Jorrit Bergsma, een luid bejubelde goal van Paula Bos en een mooie combinatie tussen Barbara Brouwer en Ilona van den Berg, die door Van den Berg werd afgemaakt, kreeg de handen van het publiek op elkaar. De D-side van Dalto liet zich goed horen en steunde de ploeg als negende man. Dankzij knap verdedigend werk van Dalto kwam TOP maar moeizaam te scoren en had daarnaast ook wat pech in de afronding.. Lieveke Meiling: ,,Super! We hebben erg goed verdedigd; we hadden nog een strategie achter de hand voor het geval TOP toch gemakkelijk zou gaan scoren, maar die was niet eens nodig.''

Dalto liep uit naar een riante 21-14 voorsprong na een kwartier spelen na rust, waarbij de 21e goal een fraai exemplaar was van Ilona van den Berg. Van grote afstand schoot zij de bal in de korf. Daarna ging de score om en om, TOP probeerde er nog wel bij te komen, maar het was duidelijk dat de wedstrijd was gespeeld. Met nog 3 minuten te spelen, stond het Dalto-publiek op de banken. In deze laatste minuten bekroonde Barbara Brouwer haar tweede wedstrijd in de basis nog eens met twee fraaie doelpunten van afstand. Zij bepaalde hiermee de eindstand op 25-20. Was het thuisvoordeel vandaag belangrijker dan het uitvoordeel? Hoe dan ook, de beste thuisploeg won overtuigend van de beste uitploeg. Met deze overwinning deed Dalto goede zaken, want TOP staat nu op drie punten achterstand en de laatste twee plaatsen (met 7 en 9 punten) zijn nu uit zicht. Met 16 punten staat Dalto op een gedeelde tweede plaats met PKC, Fortuna en KZ. Zaterdag staat de verre uitwedstrijd tegen NIC/Alfacollege in Groningen op het programma. NIC, dat na een hele slechte seizoenstart zijn laatste 5 wedstrijden wist te winnen doet het erg goed en zal er gebrand zijn de punten in Groningen te houden. Dalto kan dit duel met vertrouwen tegemoet zijn, want de druk is er af.

Doelpuntenmakers: Jorrit Bergsma (8), Ilona van den Berg (7), Otto Fabius (3), Barbara Brouwer (3), Jesper Oele (2), Paula Bos (1), Lieveke Meiling (1).