Oplossingen voor Doorns verkeersdilemma

23 februari 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - De Acacialaan blijft buurtbewoners, ambtenaren en bestuurders hoofdbrekens opleveren. Het straatje wordt veelvuldig als sluiproute gebruikt en dat gaat ten koste van de verkeersveiligheid. De tegenstanders van afsluiting haalden eind vorig jaar een slag binnen, maar daarmee zijn de problemen nog niet van tafel.

door Michiel Schaaij

Het verkeer dat zich dagelijks door de Acacialaan wringt, is niet in overeenstemming met de eigenschappen van de weg. Het voormalige winkelstraatje heeft al jaren een woonfunctie en is daarom ingedeeld in de categorie erftoegangswegen. Bovendien geldt er een zogenaamd woonerfregime en mogen automobilisten niet sneller rijden dan stapvoets. Daar komt in de praktijk weinig van terecht, want volgens een telling rijdt de overgrote meerderheid zo'n 17 km te hard.

De gemeente heeft inmiddels vier varianten uitgewerkt om de langlopende onvrede over de populairste sluiproute van Doorn te lijf te gaan. Het meest opvallende voorstel behelst een reconstructie in de stijl van Kom Noord. Daarmee zou er vanuit de richting Leersum een nieuwe sluiproute ontstaan, maar het smalle wegprofiel ontmoedigt het gebruik. Voetgangers maken gebruik van trottoirs en automobilisten parkeren in speciale vakken. Onder bewoners van de Willem de Zwijgerlaan zijn inmiddels positieve geluiden over deze reconstructie te horen. Ook in het ambtelijk advies krijgt deze variant de voorkeur. De oplossing past in het vastgelegde beleid en de reconstructie zorgt ervoor dat de laan de komende jaren geen onderhoud vergt. Het hoge kostenplaatje zou echter een struikelblok kunnen vormen.

Alternatieve plannen richten zich op spitsafsluiting, alleen toelaten van bestemmingsverkeer, het omdraaien van het eenrichtingsverkeer en het plaatsen van een doseerlicht halverwege de Acacialaan. Of één van de voorstellen een eind kan maken aan de verdeeldheid onder buurtbewoners en politici, moet nog worden afgewacht. Later deze maand buigt de raadscommissie Ruimte zich over de kwestie. Overigens is niet ondenkbaar, dat er voorlopig helemaal niets verandert op de Acacialaan. De gemeente wil het regulier onderhoud aan de Acacialaan naar voren halen en dat combineren met de uitvoering van verkeersmaatregelen. ,,Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren, dan adviseren we geen maatregelen door te voeren'', aldus een ambtelijke aanbeveling.

advertentie
advertentie