Dalto en DOS delen de punten

13 februari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Na een wedstrijd die niet erg goed maar wel spannend was, konden Dalto en DOS'46/ Engeldot allebei een punt incasseren: 19-19. Dat gaf de verhoudingen over het geheel van de wedstrijd goed weer: geen van beide ploegen kon echt aanspraak maken op de overwinning. Toch zal vooral Dalto het gevoel hebben een punt verloren te hebben, de ploeg stond immers 5 minuten voor tijd nog met 19-16 voor, maar liet de zege glippen. Anderzijds had DOS'46 eerder in de tweede helft kansen gehad om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar verzuimde het om de trekker over te halen.

Na een week rust vanwege de interlands tegen België, waarin verschillende Daltospelers in actie kwamen, moest de draad weer worden opgepakt. In een oefenwedstrijd tegen AW/DTV (31-22 gewonnen) had Dalto weer wat wedstrijdritme opgedaan. Voor de trainer van DOS'46 Herman van Gunst was het een weerzien met zijn oude ploeg in Hoenderdaal: ,,Dat kan een voordeel zijn, ik weet hoe de spelers van Dalto reageren. Voor beide ploegen zijn de punten belangrijk, maar voor ons nog net iets meer in de strijd tegen degradatie. Dalto is echter favoriet''. Dat beaamde de coach van Dalto Ron Steenbergen: ,,Eigenlijk zouden we deze wedstrijd moeten winnen om het gat te slaan met DOS'46. De vorige keer hebben we op strijdlust van ze verloren en dat mag niet weer gebeuren''.

De start was voor Dalto met twee zuivere schoten van Jorrit Bergsma en een vrije bal van Ilona van den Berg: 3-0. Het leek even een gemakkelijke avond voor Dalto te worden, want DOS'46 haakte nog wel aan bij 4-3, maar daarna liep Dalto uit naar 7-3. Aanvoerder Jorrit Bergsma had er op dat moment na 14 minuten al vijf doelpunten in liggen en was in het begin niet te stoppen. Daarna brak echter de fase van zijn directe tegenstander aan. Eerst stal hij de show met een eenhandige doorloopbal (7-4), en even later bracht hij met twee fraaie afstandsschoten de stand op 8-8. Bergsma, via een quasi-nonchalant maar heel zuiver schot en Paula Bos brachten Dalto weer op voorsprong, maar kort voor rust wist ook DOS'46 twee keer na elkaar te scoren (11-11), en vervolgens zelfs op een verrassende voorsprong van 11-12 bij de rust te komen.

Na rust startte Dalto goed. Het tweede aanvalsvak van Dalto, dat tot dan toe maar drie keer had gescoord, nam met Ilona van den Berg het heft in handen, want zij schoot van afstand de gelijkmaker binnen. Na de vakwissel was het de snelheid van de heren van DOS'46 die na een mooie combinatie de 12-13 op het scorebord zette. Jorrit Bergsma miste vervolgens een stip, wat in zo'n gelijk opgaande wedstrijd extra zuur was. In de tweede helft kwam hij veel minder tot schieten, maar de ruimte die daardoor ontstond werd goed benut door Lieveke Meiling. Zij scoorde uit korte kansen op belangrijke momenten (13-13 en 14-15). Een schot van DOS'46 draaide en draaide, maar viel toch binnen, en met 14-16 leek DOS'46 op weg naar een verrassende zege. Vanaf dat moment kreeg Dalto echter verdedigend steeds meer vat op DOS'46, en lukte het in het tweede aanvalsvak om via gevarieerder spel de stand gelijk te trekken (16-16). Een afstandsschot achter de korf van Lieveke Meiling ging gelukkig door de korf, want op hetzelfde moment werd de geheel vrij doorkomende Paula Bos over het hoofd gezien. Vervolgens benutte Jorrit Bergsma een vrije bal en Dalto stond voor het eerst weer op voorsprong. Toen Otto Fabius de 19-16 scoorde( zonder dat de bal de korf raakte) leken de punten in Driebergen te blijven, maar in de laatste vijf minuten kantelde de wedstrijd nogmaals. DOS'46 scoorde uit een vrije bal en vervolgens draaide een schot er net uit. Toch was het de routine van de aanvoerder van DOS'46 die het punt redde voor DOS'46 met een doorloopbal en een door hem geforceerde stip in de laatste minuut die koel werd benut. Zo kwam de eindstand van 19-19 op het scorebord.

Dalto trainer Ron Steenbergen: ,,Het was voor ons een moeilijke wedstrijd, we speelden een beetje tegen onszelf. DOS'46 gaf goede druk, maar in de tweede helft hebben we ons daar overheen gezet. Een voorsprong van drie doelpunten mag je dan eigenlijk niet meer uit handen geven, maar 19 doelpunten scoren is gewoon te weinig. Ik denk dat we wat moeite hebben met de nieuwe rol van favoriet; de afgelopen wedstrijden konden we starten als de underdog, en dat is nu toch anders''.

Aangezien ook het duel PKC - TOP in een gelijkspel eindigde en Fortuna verloor staan nu vier ploegen met 12 punten op de tweede plek. Het is een seizoen dat nog niet eerder zo spannend was en waarin de ploegen zo dicht bij elkaar staan. Na de doordeweekse wedstrijd tegen DVO, staat zaterdag weer een lastig thuisduel tegen Deetos/Snel op het programma. Deetos won de afgelopen twee wedstrijden en is op de weg terug.

Doelpuntenmakers: Jorrit Bergsma (7), Ilona van den Berg (4), Lieveke Meiling (3), Otto Fabius (2), Jesper Oele, Jelle Steenbeek en Paula Bos