Dubbele winst voor vrouwen Enervo

13 februari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Voor de vrouwen van Enervo stonden een bekerwedstrijd tegen VCH en een competitiewedstrijd tegen GO97 op het programma. Beide wedstrijden werden in de vijfde set in het voordeel van Enervo beslist (2-3). De mannen van Enervo rekenden af met Boni (0-4). Volleer (M) had weinig te vrezen van hekkensluiter VOC-Maarssen 3 (4-0) terwijl de vrouwen verloren van OKV (1-3).

Enervo

De mannen van Enervo hadden met Boni de gewenste tegenstander om het zelfvertrouwen wat op te krikken. Coach Arjan Smit: ,,Ook op de training was de drive goed geweest en dat moest er in deze wedstrijd maar eens uitkomen. Hoewel er best nog wat verbetering mogelijk was, waren de eerste drie sets duidelijk voor ons. Wij legden Boni onze wil op.'' Toch kwam er na 15-25, 18-25 en 18-25 in de vierde set toch een terugval. Enervo kwam met twee punten achter en slaagde er tot ver in die vierde set niet in dat gat te dichten. ,,We kregen iets over ons van 'het zal toch niet weer gebeuren dat we onnodig een set verspelen'. Je zag de overtuiging in het team wegzakken.'' Maar net op tijd vond Enervo de gaatjes in de verdediging van Boni om de set met 24-26 te winnen en de volle buit van vijf punten te pakken.

,,We hebben een geweldige bekerwedstrijd tegen VCH in Haastrecht gespeeld,'' zo begon Chantal de Bree haar wedstrijdverslag van de vrouwen van Enervo. ,,Twee teams die aan elkaar gewaagd waren speelden een attractief spelletje en het was tot op het laatst onvoorspelbaar wie met de winst aan de haal zou gaan.'' Enervo won de eerste set met klein verschil, waarna VCH de stand in de tweede set met overtuiging gelijk trok. ,,Toen VCH ook de derde set wist te winnen, was er voor ons maar één ding te doen: knokken voor elk punt. En dat gebeurde ook.'' Hoe zeer de emoties vaak hoog opliepen, mede veroorzaakt door een scheidsrechter die door beide teams als 'dramatisch slecht' werd bestempeld, Enervo slaagde erin de vierde en vijfde set te winnen. De halve finale van de beker werd bereikt.

,,Of dat nu kwam door de inspanningen van de bekerwedstrijd of dat er andere oorzaken aan ten grondslag lagen, daar weten we geen antwoord op. Maar tegen Go97 was ons niveau een stuk slechter de zaterdag erna. We begonnen nog wel redelijk met winst in de eerste (23-25) en tweede (19-25) set, maar daarna was het op.'' Chantal de Bree bleef echter nuchter, want ,,een keer moest dat ervan komen. Je kunt niet alles zomaar even met 4-0 winnen. Go is, vooral thuis spelend, een prima ploeg en liet dat in de derde (25-18) en vierde (25-19) set ook zien.'' Enervo toonde zich in de vijfde set de ware koploper door die afgetekend met 10-15 te winnen.

Volleer

,,Onvoorstelbaar dat we tegen deze ploeg in Maarssen twee punten afgaven,'' was de eerste reactie na de wedstrijd van de Volleermannen tegen VOC-Maarssen 3. Volleer kon zich permitteren om in fantasieopstellingen in het veld te verschijnen en maakte in de eerste set met 25-9 korte metten met de hekkensluiter. Daarna speelde Volleer ongeconcentreerd, hetgeen het beste werd geïllustreerd door op 24-15 viermaal de bal uit te slaan alvorens de tweede set op 25-19 af te sluiten. In de derde set werd aanvoerder Jerrik Figge halverwege set ingewisseld om met vier punten de afstand tot VOC-Maarssen opnieuw op 25-19 te bepalen. Daarna vond Volleer het genoeg: met 25-9 werd een eind gemaakt aan het gespartel van de bezoekers.

Opnieuw speelden de vrouwen van Volleer een wedstrijd waarin het resultaat was: 'net niet'. Nadat in de eerste set een kleine achterstand was omgebogen naar 22-18 voorsprong, leek de set binnen. OKV dacht daar anders over: 24-26. De teleurstelling werkte lang door. Er werd weliswaar hard geknokt, maar zonder overtuiging aangevallen. Het gevolg was opnieuw setverlies in de tweede (23-25) en derde set (18-25). Ook de vierde set leek een regelrechte afstraffing te worden. OKV startte furieus (0-6), maar Volleer krabbelde terug nar 5-7. Toen spelverdeelster Leonie Beishuizen van 5-7 naar 11-7 had geserveerd, kreeg Volleer weer de vertrouwde vechtersmentaliteit. Met soms onwaarschijnlijke reddingen hield Volleer de voorsprong vast. OKV was niet in staat het gat te dichten en de setwinst van 25-21 was meer dan verdiend voor de Leersumse vrouwen.