Kijk op cultuur: Trendwater thee wint terrein

16 februari 2012 om 00:00 Cultuur

De Heuvelrug herbergt enkele fraaie theekoepels. Aan de Dartheideweg in Leersum staat er een en ook in Driebergen, op het terrein van Beerschoten, staat een eeuwig verlaten exemplaar. Hoewel dit bouwwerkje niet direct onder de noemer ‘theekoepel’ valt, zou het er best voor gebruikt kunnen worden. Jammer dat we er zo weinig aandacht aan schenken en vooral, dat er op warme dagen geen thee in geschonken wordt. Dagblad Trouw publiceerde het afgelopen weekeinde een handleiding hoe je thee nu eigenlijk drinken moet. En vooral, wélke thee smakelijk en ook nog gezond is. ‘Thee is de nieuwe wijn’ meldt Trouw, maar zover zou ik persoonlijk toch niet willen gaan.

Theezetten is cultuur en moet je goed doen

door Nicole van der Schaaf

‘Mag ik slurpen’ vraagt kleinzoon trouwhartig als er thee voor hem gemaakt is. Natuurlijk mag de kleine, wijze man slurpen nadat hij na lang snuffen en ruiken zijn favoriete theesoort gevonden heeft. Want, en dit wist u waarschijnlijk niet: thee móét je slurpen. Net als bij het drinken van wijn zorgt namelijk de lucht die erbij komt ervoor dat je de smaak beter kunt proeven.

Thee is in feite al een hele oude drank. Het verhaal gaat dat de theestruik voor het eerst is waargenomen omstreeks 3000 jaar v. Chr. in Zuidoost Azië waar de legendarische keizer Shen Nung bij toeval ontdekte dat een aftreksel van de blaadjes niet alleen lekker rook, maar ook goed smaakte. In ons land is de thee als drank pas populair geworden halverwege de 18de eeuw nadat de Verenigde Oost-Indische Compagnie ‘nieuwe’ dranken meebracht uit het oosten. Aanvankelijk dronken we in dit land bier en wijn, maar na de succesvolle expedities van de VOC werden thee, koffie en chocolade aan het menu toegevoegd. De gegoede burgerij dronk de moderne dranken op zomerse dagen bij voorkeur in de theekoepel die daarvoor speciaal bij het buitenhuis gebouwd was. Natuurlijk dronk men die nieuwe, luxe en ook dure dranken niet uit de grove bierkroezen of wijnglazen. Thee dronk men uit kopjes en aldus kwam ook het drinkgerei uit het verre oosten: porseleinen kopjes, theepotten en chocoladekannen werden ook meegebracht door de VOC en vonden hier gretige afnemers. Later, toen we zelf het geheim van het maken van porselein ontdekt hadden, ontstond er een levendige porseleinindustrie in ons land. En wie nog serviesgoed uit die vroege 18de eeuwse Nederlandse porseleinfabrieken bezit: wees er maar zuinig op! De stukken worden schaars en steeds kostbaarder.

Eén hardnekkig misverstand moet verdwijnen: theedrinken bestaat niet uit het op- en neerhalen van zo’n confectiezakje met onduidelijke geurblaadjes. Thee moet je zorgvuldig uitzoeken, ruiken, zelf een mengseltje maken en volgens de regels zetten. Volgens kenners is dat: losse thee naar keuze in een pot, water (echte fanaten gebruiken gezuiverd water, net van de kook) erop, even roeren en na drie minuten trekken langzaam uitschenken. Net als bij de wijn moet u eerst weer goed ruiken en vervolgens nippen en slurpen van het hete brouwsel. En....glas wijn mag natuurlijk ook!

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie