Cruijff vermoord in Leersum

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Archief Eemland in Amersfoort heeft onlangs een bijzondere vondst gedaan. Begin januari werden stokoude documenten, die in een oude Amersfoortse woning als tochtstrips onder een houten vloer dienden, gebracht bij het archief. Eén van de gevonden papieren blijkt het bewijs te vormen voor een Leersumse moordzaak uit 1739. In de brief wordt een veilig onderkomen aangevraagd voor de moordenaar.

De moord werd in 1739 gepleegd na een vechtpartij in Leersum. Teunis Dirkse Woudenberg en schaapherder Gerrit Pieterse Cruijff dronken een biertje in herberg King William in Leersum. Het gebouw staat er nog steeds, King William heeft tegenwoordig de functie van een wijnhandel. Na een ruzie vertrokken beide mannen. Buiten zocht de schaapsherder weer ruzie en trok zijn mes. Teunis verweerde zich door ook zijn mes te trekken. De schaapsherder bleek bloedend op de grond te liggen met een steekwond in zijn hart waaraan hij direct overleed. Teunis vluchtte de boomgaard in en stuurde een kennis om te zien hoe ernstig het was. Toen hij het barre nieuws hoorde drong het tot hem door, "Ik moet vluchten, sonder te weeten waar naartoe".

Verzoekschrift

Het hoofd van criminele zaken in Leersum vroeg in dit verzoekschrift een plaats aan voor de moordenaar in de vrijstad IJsselstein. IJsselstein was toen één van de vijf vrijsteden in Gelderland, Holland en het Sticht. Hier lieten ze mensen toe die op andere plaatsen werden gezocht. Over het algemeen ging dit niet om zware criminelen, want op moordenaars en inbrekers zaten ook de inwoners van deze stadjes niet te wachten. Maar als je per ongeluk, of in dit geval uit noodweer, iemand doodde dan kon je vragen of je daar toegelaten werd.

Verder onderzoek

Medewerkers van Archief Eemland vonden in doopboeken en criminele gerechtsrollen meer informatie over de moordenaar. Ze ontdekten de namen van zijn vrouw en kinderen en ontdekten dat hij negen en achttien jaar daarvoor ook al was veroordeeld voor messentrekkerij. Teunis bleek dus een veelpleger. Waarom de drossard van Leersum dit verzoekschrift schreef, is niet duidelijk. Misschien wilde hij Teunis de hand boven het hoofd houden? Had hij misschien medelijden met zijn vrouw en twee kinderen? Of wilde hij gewoon af van deze hele affaire?

Tochtstrips bekijken

De opgerolde archiefstukken die begin januari werden gebracht bij Archief Eemland blijken een bijzondere vondst te zijn. Het zijn onder andere kwitanties, gerechtelijke stukken, afschriften, brieven, boedel- en inventarisstukken en gemeentelijke notulen. Ze zijn op maandag t/m donderdag te zien in de studiezaal van Archief Eemland (Stadhuisplein 7, boven het Stadscafé).

advertentie
advertentie