Beatrix wil nieuwbouw

3 februari 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Woonzorgcomplex Beatrix is niet meer van deze tijd en moet nodig worden vernieuwd. Eigenaar QuaRijn onderzoekt inmiddels de mogelijkheden voor herontwikkeling, maar het nieuwe bestemmingsplan voor Doorn-Noord dreigt roet in het eten te gooien. In een brief aan de gemeenteraad trekt QuaRijn-bestuurder Ad de Jong aan de bel.

door Michiel Schaaij

Als het nieuwe bestemmingsplan ongewijzigd wordt goedgekeurd, dwingt de gemeente QuaRijn om voor een gebouw van dezelfde vorm en afmetingen te kiezen. Maar de beperkingen van het bestaande complex zijn juist de reden voor nieuwbouw, zo argumenteert De Jong. Volgens QuaRijn is de huidige opzet niet toekomstbestendig, ook al omdat het overheidsbeleid is gericht op het scheiden van wonen en zorg. Bewoners van het toekomstige Beatrix zullen zelf de huur moeten gaan betalen. ,,Ze gaan geen genoegen nemen met een bewonerskamer van 25 m2'', vermoedt De Jong. Hij vindt dan ook dat de grootte van de woningen aanzienlijk omhoog moet. Om hetzelfde aantal woningen te realiseren, moet bovendien het bouwvolume worden aangepast.

Verder maakt QuaRijn bezwaar tegen de beperkte functie, die het woonzorgcentrum in het nieuwe bestemmingsplan krijgt toebedeeld. Op het terrein aan de Jacob van Ruijsdaellaan zou alleen plaats zijn voor gestapelde zorgwoningen, voorzien van ontmoetingsruimte en keuken. Maar De Jong ziet meer in een multifunctioneel gebouw, waarin zorgwoningen worden gecombineerd met bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, een huisartsen- en een fysiotherapiepraktijk. In zijn brief verzet hij zich tegen beperkingen door de gemeente en pleit hij voor een tegenovergestelde ontwikkeling. Vergroting van de ruimtelijke mogelijkheden is vanuit maatschappelijk oogpunt meer dan wenselijk, aldus De Jong. Hij verwijst daarbij naar de toenemende vergrijzing van de Utrechtse Heuvelrug.

Overigens zegt QuaRijn planschade geleden te hebben, omdat het onderzoek naar mogelijke nieuwbouw gebaseerd was op de regels uit het geldende bestemmingsplan.

advertentie
advertentie