Willemijn - Wicked - Verkaik

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Het sneeuwt wel hard , hè”, begint Willemijn Verkaik het gesprek. De Maarnse moet de weg nog op om ‘s avonds in het Afas Circustheater Scheveningen naast Chantal Janzen en Jim Bakkum te schitteren als Elphaba in de musical Wicked.

Dorp is rustpunt in heksenleven musicalactrice

door Monique José Timmermans

De rol van de groene heks Elphaba vertolkt Willemijn letterlijk en figuurlijk met verve. Een maand geleden is ze uitgeroepen tot ‘Wicked Personality of 2011’, een wereldwijde verkiezing. ,,Onwijs leuk en een hele eer. De musical wordt in zoveel landen gespeeld, ook al jaren op Broadway. Amerika is zo groot dat je de winnares daar verwacht.”

Eerder speelde Willemijn Elphaba in de Duitse Wicked. Dezelfde productie, maar een andere ervaring zoals zij zegt. ,,Je eigen taal geeft een ander gevoel ook al ben je dezelfde groene heks. Bovendien is het na jaren werken in Duitsland erg speciaal om elke keer vanuit mijn thuishaven in Maarn naar het theater te gaan.”

Het is inmiddels het vierde jaar dat Willemijn de rol speelt. ,,Na de show is iedereen zo enthousiast dat werkt verslavend en de rol blijft boeien.” Elphaba maakt tijdens de show een karakterontwikkeling door, ze leert door dingen heen kijken en ze mag vliegen, lachen, huilen, verliefd zijn. Ook de muziek is elke avond weer een uitdaging voor de musicalactrice. ,,Er zit klassiek, pop en rap in.” Zelfs de bezoeker die geen musicalfan is, komt aan z’n trekken. Veel mensen herkennen zich in het verhaal vertelt Willemijn.

,,Zelf heb ik in die zin een eenvoudige jeugd gehad, zonder te hoeven vechten voor mezelf of voor mezelf te moeten opkomen. Maar een situatie waarin je het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij hoort of een vooroordeel hebt over iemand zonder verder te kijken, maakt iedereen wel eens mee.”

Puur

Nu voelt Willemijn Verkaik zich al zes jaar thuis in Maarn. ,,Toen mijn man en ik een huis zochten, hebben we vanwege ons werk centraal in Nederland gezocht. De prachtige omgeving van de Utrechtse Heuvelrug kwam al snel in beeld. Juist Maarn sprak ons aan, het straalde iets moois en puurs uit. Zonder dat we het kenden hebben we voor het dorp gekozen. En geen moment spijt gehad, we willen niet meer weg. Een compliment voor Maarn.”

Na een drukke avond verlangt de van oorsprong Brabantse Willemijn naar de rust van het dorp. ,,Ik ben een echt dorpsmens.” Reacties van inwoners krijgt ze nauwelijks. Pas sinds kort wordt ze in Nederland bekender in haar ‘normale gedaante’, maar het overgrote deel kent alleen de beelden uit Wicked. ,,Laatst had ik een keer een tekeningetje van een meisje uit de buurt in de brievenbus, dat was lief. Verder sta ik inderdaad gewoon met mijn mandje boodschappen bij de kassa van de Plus supermarkt zonder dat iemand wat in de gaten heeft.”

De première van Wicked in Nederland was in november, voorlopig zal Willemijn Verkaik nog vol overgave en enthousiasme te zien zijn als Elphaba. ,,Ik weet niet wat hierna komt, maar dan ben ik er klaar voor om een volgende uitdaging aan te gaan.”

advertentie
advertentie