Dalto kan omhoog kijken

29 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In een enerverende wedstrijd tussen Dalto en Blauw Wit kwam de thuisploeg sterk uit de startblokken. Blauw Wit kwam de snelle 8-2 achterstand niet meer te boven. Na een 14-10 ruststand bleven de Amsterdammers proberen om aan te klampen bij Dalto, maar tevergeefs. Aan het eind stond er met 22-18 nog steeds een verschil van vier doelpunten op het scorebord. Dalto speelde verdedigend sterk en aanvallend gevarieerd. De ploeg uit Driebergen kwam dankzij de overwinning op gelijke hoogte met Blauw Wit en doet het met 11 punten volop mee in de bovenste regionen van de spannende Wereldtickets Korfbal League.

In de rust van Dalto 2 werd voor speler Jelle Steenbeek een ,,eigen'' spandoek onthuld. Hij heeft in korte tijd de harten van de D-side weten te veroveren en dat werd beloond met een mooi spandoek met de tekst ,,Jelle, de sloper, it's hammer time''. De coach van Dalto, Ron Steenbergen, hield het vooraf op een open wedstrijd, waar op voorhand weinig van te zeggen viel: ,,We moeten allereerst verdedigend ons werk goed doen, maar de topschutter van Blauw Wit Marc Broere is erg lastig te stoppen, en zal gretig zijn''. Bij Blauw Wit keerde de andere topschutter en international Gerald van Dijk terug na een knieblessure.

Dalto ging heel voortvarend van start en stond binnen korte tijd op een 4-0 voorsprong. Bij Blauw Wit duurde het even, maar toen waren er toch de eerste twee doelpunten. Met een (zelf verdiende) stip van Jorrit Bergsma, een afstandsschot van Paula Bos en een vrije bal van Ilona van den Berg had Dalto al snel een gat geslagen. Dat werd zelfs nog groter door een schot van Jelle Steenbeek (dat seconden lang in de korf bleef draaien) en een fraaie omdraaibal van Sietske van der Sande. Dalto speelde net als vorige week tegen Fortuna/MHIR over meerdere schijven. In de verdediging was Dalto collectief sterk, en was met name Jesper Oele goed op dreef. De duels tussen hem en Marc Broere (één van de beste verdedigers tegen één van de beste aanvallers van de Korfballeague) waren bijzonder boeiend om te zien.

Bij de stand van 7-2 vroeg Blauw Wit om een time-out. Hoewel Jorrit Bergsma eerst nog voor 8-2 zorgde, viel Dalto daarna aanvallend stil. Bij 8-5 ging Dalto door de schotklok en nam ook Ron Steenbergen een time-out. Blauw Wit scoorde vervolgens twee keer, maar de heel sterk spelende Otto Fabius brak de ban voor de thuisploeg met een slimme actie bij een vrije bal en een prachtig schot, 10-6.

Daarna ontstond er grote consternatie onder de korf van Dalto. Er was een aanvallende overtreding van Broere tegen Jesper Oele aan vooraf gegaan, waardoor Dalto weer in balbezit kwam. Terwijl de bal -en dus ook de scheidrechter - al weer in het andere vak waren liet een Blauw Wit speler zijn irritatie hierover blijken. De grensrechter: ,,Ik zag toen ik nog naar links keek dat Oele werd geduwd en op de grond viel''. De scheidsrechter gaf daarop een rode kaart.

De wedstrijd ging daarna gelijk op, met onder meer twee doelpunten van Jorrit Bergsma, telkens goed in stelling gebracht door Lieveke Meiling. Bergsma oogstte ook nog applaus door een blok op een schot. Blauw Wit bleef nu wel mee scoren, en het leek alsof Blauw Wit met de 13-10 de ruststand had bepaald, maar in de allerlaatste seconde was het echter Jesper Oele die vanuit de hoek nog een belangrijke treffer voor Dalto scoorde.

Na rust bleven de scores ongeveer gelijk opgaan. Tekenend voor de inzet van Dalto was de actie van Lieveke Meiling die een verkeerd gegooide uitbal direct zelf terug pakte. Ook Jelle Steenbeek wist weer veel ballen te onderscheppen. Bijzonder fraai waren de 17-12 van Jorrit Bergsma (een schot als een streep) en de 17-13 door Marc Broere (in een zweefduik genomen). Daarna werd er enige tijd niet gescoord en was het opnieuw Otto Fabius die de marge voor Dalto op vijf bracht. Blauw Wit bleef in de race, omdat Dalto verzuimde te scoren, maar gelukkig was het Paula Bos die vrijwel vanuit de D-side de 19-15 in de mand schoot. Jorrit Bergsma kreeg na een onbesuisde overtreding nog een gele kaart en bij 21-17 miste Blauw Wit een stip. De daarop volgende vrije bal werd wel benut. De laatste wapenfeiten waren echter weer voor Dalto: het vijfde velddoelpunt van Otto Fabius en een blok van Sietske van de Sande. Eindstand 22-18. Na het laatste fluitsignaal kon de Dalto-selectie opnieuw een collectieve vreugdesprong inzetten richting D-side.

Coach Ron Steenbergen zag dat zijn ploeg verdedigend goed werk had geleverd: ,,En aanvallend zijn we in de breedte sterker geworden en daardoor moeilijker te bespelen voor andere ploegen. We hebben nog een paar punten nodig om definitief veilig te zijn, maar we kunnen voorzichtig omhoog kijken in de tweede competitiehelft''.

Jorrit Bergsma (8), Otto Fabius (5), Ilona van den Berg (4), Paula Bos (2), Jesper Oele, Jelle Steenbeek en Sietske van de Sande

advertentie
advertentie