Leerafdeling binnen ISZ De Brug

27 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het officiële startschot voor een leerafdeling binnen het verpleeghuis Nassau Odijckhof van ISZ De Brug is vorige week gegeven.

Op de leerafdeling werken meer stagiaires dan gemiddeld het geval is. Zij hebben met elkaar de taak om de afdeling te runnen en doen dit onder deskundige begeleiding van gediplomeerden en docenten van de betrokken opleidingen. ISZ De Brug werkt hierbij nauw samen met ROC ASA Utrecht en de Hogeschool van Utrecht. Beide scholen hebben veel ervaring met leerafdelingen zowel binnen de ouderenzorg als daarbuiten. Voor hen is een leerafdeling heel passend bij competentiegericht onderwijs dat de vervlechting van theorie en praktijk hoog in het vaandel heeft.

Stagiaires op de afdeling leren niet alleen van gediplomeerden, maar ook van en met elkaar. Mieke Hollander, regio directeur van ROC ASA zegt hierover: ,,Studenten werken toe naar zelfstandig functioneren en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Het is een goede kans om het toekomstige beroep van verzorgenden van dichtbij mee te maken en om kennis toe te passen in een realistische omgeving.''

Ook Hans Aerts is van HU opleiding verpleegkunde is verguld. Hij zegt: ,,Juist HBO studenten leren snel en kunnen coachend optreden naar ROC studenten of jongere jaars. Dit geeft voor onze studenten een extra uitdaging." Vanaf september tot 1 februari heeft de afdeling al wat geoefend. Aan het vaste team van afdeling 't Woerel van ISZ de Brug werden sinds oktober vijf stagiaires toegevoegd. Zij deden voorbereidend werk. Deze vijf maken straks plaats voor maar liefst 14 nieuwe stagiaires die ieder hun taak krijgen. Saskia van der Lyke directeur van ISZ De Brug: ,,Ik weet dat er elders in het land goede ervaringen zijn. Ook onderzoek toont aan dat op leerafdelingen meer aandacht is voor de individuele cliënten, er wordt meer geïnnoveerd. Het personeel wordt voortdurend uitgedaagd. Als elders de ervaringen na gewenning positief zijn, dan gaat het bij ISZ De Brug zeker ook lukken."

advertentie
advertentie