Een coole graffiti piece in anderhalf uur

2 februari 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Eigenlijk waren de deelnemers aan de workshop Graffiti zelf verbaasd over het eindresultaat. Onder de professionele begeleiding van Joost Zwanenburg creëerden de tieners een geweldige afbeelding om mee naar huis te nemen.

door Monique José Timmermans

Na wat gestoei met potlood op een A4’tje ging het echte werk met spuitbussen op een schildersdoek van start. En dan valt zo’n eerste streep niet mee. Joost bood uitkomst door in grove lijnen de naam van de deelnemers op hun doek te spuiten.

Vervolgens konden de vier meiden en vier jongens zelf aan de slag met inkleuren van de letters en de achtergrond. Met een foutje is het werk niet gelijk mislukt. De verf droogt snel en dan kan eroverheen gespoten worden in een andere kleur.

Met de onmisbare aanwijzingen van Joost over een goede kleur om te combineren of om een speciaal effect te creëren worden de witstukken steeds kleiner. Wel mooi en kleurrijk, maar helemaal tevreden lijkt niet iedereen. Tot de graffiti professional de laatste hand legt aan de afwerking. Lijnen worden scherp gemaakt met zwart en witte high lights en ineens ontstaat daar dan die echt ‘vet coole piece’.

Snel resultaat

,,Het grote voordeel met zo’n workshop is dat je in anderhalf uur ook echt klaar bent. Je hebt dan makkelijk tijd gehad om te veranderen wat je niet helemaal mooi vond en het doek is ook droog zodat het mee naar huis kan. Ideaal als je niet veel geduld hebt”, volgens Joost.

Vele vragen over materialen vuren de deelnemers na afloop af, vastbesloten om thuis ook aan de slag te gaan. ,,Als het echt zo mooi wordt, heb ik er geen bezwaar tegen”, aldus een van de moeders die haar dochter kwam ophalen.

Joost verdient inmiddels zijn boterham met de graffiti-handel. Zijn eigen galerie en werkruimte in Rotterdam (www.vijfb.nl) en de opdrachten van particulieren en bedrijven voor muurschilderingen en schilderijen zorgen, naast het geven van workshops, voor voldoende inkomsten. Een leerschool heeft hij zelf niet gehad. ,,Dat bestond nog niet toen ik begon. Ik heb me de techniek al doende eigen gemaakt. En zo is ook mijn eigen stijl ontstaan.”

De workshop werd georganiseerd door Welnúh en Maarn Wijzer gezamenlijk.

advertentie
advertentie