Lijnen zoeken op Landgoed Maarsbergen

24 januari 2012 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - De Stichting Vrienden van de Historische Buitenplaats Maarsbergen hield afgelopen zondag voor veertig leden een tweetal winterworkshops: beter leren fotograferen in de natuur en een inleiding over leylijnen (energiebanen). Beide met opdrachten in de natuur.

door Kees de Kroon

Beeldtaal

Harry Eikelboom van studio Harry Fotografie uit Maarsbergen begon met tips en trucs om meer uit de fotocamera te halen. ,,Voor vrouwen, die allereerst mooie plaatjes willen schieten om meer techniek te leren en voor mannen die voor techniek gaan om beter te leren kijken. Op de dia's een reeks van hulpmiddelen, toeters en bellen en ook stoel, koffie en koek. Met andere woorden: ,,neem rustig je tijd voor een foto in de natuur, loop eens op het object heen. Vraag je af wat het doel is van de foto, voor wie maak je de foto en wat wil je er mee zeggen?'' De vakfotograaf wees op de finesses aan de hand van praktische voorbeelden. ,,Een vliegende gans die naar rechts vliegt komt naar ons toe, omdat wij ook naar rechts schrijven. Horizontale lijnen (een lichtstreep in de nacht) staat voor rust en verticale lijnen (een fontein op IJsland) voor dynamiek. Ook naar driehoeken of andere lijnconstructies te zoeken vergroot de belevingswaarde. Zoek dat lijnenspel in de natuur."

Vervolgens was het tijd om dat buiten uit te werken. De opdracht voor de cursisten was: maak zo'n foto op het landgoed met een extreme scherpte-diepte, een waarbij je een goed gevoel hebt.

Acupuntuurlijnen

Persoonlijk gevoelen was ook het thema van leylijnen, de lezing van Olav Loeber en Wiel Moest. Net zoals je bij een kennismaking jezelf afvraagt of het wel of niet 'klikt' kun je dat in de natuur beleven 'met etherische energie, die door de leylijnen over de aarde stroomt'. Het zijn als het ware de acupuntuurlijnen van het landschap, die positieve of negatieve energie kunnen afgeven. Op kruispunten ontstaan krachtplaatsen; op die plekken zijn historische gebouwen als natuurlijke plaats ontstaan tot aan bedevaartplaatsen toe. Ook van landgoed Maarsbergen moet oorspronkelijk iemand op persoonlijk gevoelen gezegd hebben ,,hier gaan we bouwen.''

advertentie
advertentie