De burger denkt: 'ze zoeken het zelf maar uit'

23 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De gemeente en de inwoners begrijpen elkaar niet. Er is een gapende kloof tussen gewone Heuvelruggers aan de ene kant en het college, de ambtenarij en raadsleden aan de andere kant. ,,De politiek is naar binnen gekeerd en vooral bezig met zichzelf'', zo viel vorige week op een dialoogavond van de gemeenteraad te beluisteren.

door Michiel Schaaij

Dat de kloof eerder groter dan kleiner wordt, daarover waren vriend en vijand het donderdagavond wel eens. Katalysator was de omstreden politieke beslissing om voor € 25 miljoen een nieuw gemeentekantoor in Doorn te bouwen. Een massaal gesteunde volkspetitie tegen de bouw leidde niet tot een uitstel en in de beleving van veel inwoners heeft de politiek zich te weinig van het protest aangetrokken. Nauwelijks een half jaar later vraagt de gemeenteraad aan inwoners om mee te denken over drastische bezuinigingen. ,,Maar de burger denkt nu: ze zoeken het maar uit'', zei een kritische Doornaar tijdens de dialoogavond. ,,Over het geld dat eerder is weggelekt, mochten we niet meepraten. Het is hozen in een boot met gaten'', aldus een andere deelnemer.

Manipulatie

Inwoners die met goede bedoelingen meepraten over het gemeentebeleid, blijken maar al te vaak teleurgesteld. ,,Je moet voortdurend alert zijn, want als je je omdraait wordt er weer iets anders besloten'', aldus een ontgoochelde inwoonster van Amerongen. ,,Men doet niet wat men zegt en dat wordt bewust gedaan. Er wordt gemanipuleerd'', concludeerde een boze Driebergenaar. De beschuldigingen aan het adres van de politiek waren niet mals en kant-en-klare oplossingen kwamen er niet op tafel. De dorpsbezoeken van burgemeester en wethouders worden gezien als een ritueel dansje. ,,Eens per jaar een rondje door het dorp en dat is het dan''. Zo houden inwoners het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd.

Vertrouwenscrisis

In de bestuursvleugel van het Doornse cultuurhuis schijnt inmiddels te worden overwogen, om de dorpsbezoeken maar te schrappen. De vertrouwenscrisis tussen inwoners en het college wordt voor een belangrijk deel gezien als een communicatieprobleem. Aan de hand van de discussies tijdens de dialoogavond stelde burgemeester Frits Naafs een actieplan in het vooruitzicht, waarmee de kloof met de burgers gedicht moet worden.

advertentie
advertentie