Expositie schildersclub Sparrenheide

26 januari 2012 om 00:00 Achtergrond

DRIEBERGEN - De voltallige schilderclub en vele genodigden woonden vorige week de feestelijke opening bij van de schilderijenexpositie die in Sparrenheide te bewonderen is. De expositie toont de mooiste werken die de amateurschilders in de afgelopen twee jaar hebben gemaakt.

door Katka Kolmas

De schilderijen zijn gemaakt door bewoners van verzorgingshuis Sparrenheide die deelnemen aan een schilderclub. Deze club is twee jaar geleden gestart door Alma van de Beek-Arentz. Voor de instructie kan zij een beroep doen op vrijwilligster Sofie Brants die als hobbyschilder alles weet van schildertechnieken en die ook goed kan uitleggen. De expositie van de beste werken van de afgelopen twee jaar is enerzijds bedoeld als aanmoediging voor de clubleden, maar ook om de andere bewoners te laten zien wat er in het huis wordt georganiseerd en hoeveel plezier ze daaraan kunnen beleven.

Directeur van Saskia van der Lyke van Sparrenheide opende de expositie. Ze bedankte iedereen die zich voor het welslagen van de schilderclub en de expositie had ingezet. De tentoongestelde kunstwerken vrolijkten volgens haar het gebouw op. ,,Het is een feest om elke dag langs de kunstwerken te lopen. Meteen bij binnenkomst zie je het eerste groepje hangen,” vertelde Van der Lyke. Ook vond ze het ,,bijzonder dat iedere exposant iets van zichzelf in de schilderijen had gestopt. Zo heeft een mevrouw die lange tijd in Indonesië heeft gewoond heel aparte kleuren gebruikt die je aan het land doen denken.”

Na de toespraak liepen bewoners, begeleiders en bezoekers druk pratend en gesticulerend langs de getoonde werken. Hier en daar ontstonden levendige discussies en werden boeiende verslagen gegeven van afgebeelde gebeurtenissen uit het verleden. Alma van de Beek-Arentz haalt herinneringen op aan de eerste les. ,,Ik zie de angstige gezichten nog voor me. Niemand geloofde dat het ooit iets zou kunnen worden en moet je nu zien: er hangen werken in aquarel, olie, acryl, noem maar op. De dames schilderen of ze nooit iets anders hebben gedaan!”

Het getoonde werk is heel divers, elke amateurschilder heeft duidelijk een eigen stijl. Van elke exposant is een aantal werken geselecteerd en bij elkaar op een plek in de hal en de brasserie van Sparrenheide opgehangen. Een van de exposanten is mevrouw van der Kwast (85). Zij is met zes werken vertegenwoordigd waarvan er twee zijn uitgevoerd in acryl en vier in aquarel. Het is duidelijk dat mevrouw van der Kwast graag met kleur werkt, de kleuren spatten van het doek af. ,,Ik vind het erg leuk om te doen. Het is heel gezellig met elkaar en je leert ook nog eens wat. De boot op het schilderij heb ik van een foto overgenomen, het was niet mijn eigen boot of zo, hoor. Inmiddels heb ik een hele verzameling schilderijen op mijn kamer staan, ik weet niet waar ik ze allemaal moet laten. De volgende keer moeten we maar een verkoopexpositie organiseren,” lacht ze.

advertentie
advertentie