Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Klagen is verspilde moeite

13 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De gemeenteraad legt zich neer bij het preventieve toezicht op de financiën van de Utrechtse Heuvelrug. Alleen D66 kondigde aan zich met hand tand te willen verzetten, maar in het debat over de provinciale maatregel stond die partij moederziel alleen. Ook de coalitiegenoten VVD en Groen Links/PvdA lieten D66 in de kou staan. ,,Als je wordt geschoren, moet je stil zitten'', aldus VVD-er Baerte de Brey.

door Michiel Schaaij

Volgens D66-raadslid Hugo Prakke is er geen sprake van een financiële puinhoop bij de gemeente en zijn de argumenten van de provincie mager. Hij wijt de strafmaatregel vooral aan onduidelijke communicatie tussen gemeente en provincie. Met een publiciteitsoffensief en een formeel bezwaar hoopte de D66-er het imago van de gemeente op te vijzelen. ,,Onze situatie is niet te vergelijken met De Ronde Venen en Apeldoorn, waar er miljoenen tekorten zijn als gevolg van projecten of grondexploitaties'', aldus Prakke. Veel indruk maakten zijn woorden echter niet, want geen enkele andere partij was bereid om zich bij Prakkes pleidooi aan te sluiten.

,,Waarom zou je terechte kritiek als een bedreiging zien? D66 verzint excuses om het straatje van de Utrechtse Heuvelrug schoon te vegen'', aldus oppositieleider Henk Veldhuizen (CDA). Hij ziet geen heil in procederen tegen de provincie en steekt zijn energie liever in het op orde krijgen van de begroting. Ook de andere kritieken op het D66 initiatief waren niet mals. ,,Klagen is verspilde moeite, we gaan een juridische procedure toch verliezen'', was de algemene teneur. Ook SGP-er Gerrit Boonzaaijer vindt dat het provinciale toezicht gerechtvaardigd is. ,,Als je een duur nieuw gemeentekantoor wilt, moet je daar de consequenties van dragen'', zo oordeelde hij. Gera Hensbergen (BVH) wees erop, dat de Utrechtse Heuvelrug in vijf jaar van een welvarende naar een armlastige gemeente is afgegleden. ,,Het is niet makkelijk om het eigen falen te erkennen'', aldus Hensbergen. Volgens Boonzaaijer zijn er bergen werk te verzetten om van het financiële toezicht door de provincie af te komen. Dat betekent keihard bezuinigen en voor D66 was dat het sein om de term 'kerntakendiscussie' af te zweren. Het gaat vanaf nu alleen nog maar om het vinden van besparingen, zo redeneerde Prakke.

Overigens maakte wethouder Bert Homan (VVD) in de commissievergadering bekend, dat de provincie een rekenfoutje heeft gemaakt. Op basis van de ingediende begroting zou het financiële tekort van de Utrechtse Heuvelrug in 2015 geen € 6,5 miljoen maar € 4,2 miljoen bedragen. ,,Dat is nog steeds een hoop geld'', gaf Homan toe. Bovendien liet hij aantekenen, dat het spaarpotje van de gemeente niet met € 6 miljoen maar met € 8 miljoen is teruggelopen.

advertentie
advertentie