Huiselijk geweld loopt uit de hand

10 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Er vallen steeds vaker klappen achter de voordeur. Ook in de idyllische dorpjes van de Utrechtse Heuvelrug neemt het huiselijk geweld toe. Zorgverlener Vitras/CMD kan de toeloop niet meer aan en heeft een opnamestop ingesteld.

door Michiel Schaaij

In elk huishouden is er wel eens onenigheid, maar steeds vaker lopen die alledaagse ruzies uit de hand. Wanneer de eigen woning het toneel van gewelddadige conflicten wordt, is ingrijpen van buitenaf nodig. De Utrechtse Heuvelrug huurt daarvoor zorgverlener Vitras/CMD in. Die organisatie krijgt echter te weinig geld voor het bestrijden van huiselijk geweld en daardoor komt het algemeen maatschappelijk werk in het gedrang. Bovendien zorgt de toename van het aantal geweldsmeldingen voor een alsmaar groeiende wachtlijst. Vitras/CMD greep daarom naar de noodrem en stelde een opnamestop in. Sinds het afgelopen najaar worden nieuwe gevallen van huiselijk geweld doorverwezen naar andere instanties. Alleen in acute noodsituaties springt Vitras/CMD nog zelf in.

Raadslid Dianne van Wijnen (ChristenUnie) vreest dat het subsidietekort de individuele problematiek verergert. Dat maakt de zorg uiteindelijk alleen maar duurder, zo is haar redenering. Met een motie wilde ze het college dwingen om voldoende geld uit te trekken voor de het bestrijden van huiselijk geweld. Maar voorlopig mag ze niet op politieke steun voor haar voorstel rekenen. Ook het college kijkt de kat nog even uit de boom. ,,We hadden de illusie dat het huiselijk geweld in de Utrechtse Heuvelrug wel mee zou vallen, maar dat is helaas niet het geval'', zo reageerde wethouder Elisabeth van Oostrum (D66). Toch wil ze niet onmiddellijk naar de portemonnee grijpen. ,,Maar als de wachtlijsten nog verder oplopen, komen we met een aangepast voorstel'', beloofde ze. Van Oostrum had nog wel een realistische waarschuwing in petto: het is nog maar de vraag of de provincie wil instemmen met een subsidieverhoging voor Vitras/CMD.

advertentie
advertentie