Help, ik ben ontslagen!

10 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - De economie kwakkelt en de voorspellingen voor 2012 zijn bepaald niet rooskleurig. Ook in het nieuwe jaar zijn faillissementen aan de orde van de dag en lijkt banenverlies onafwendbaar. Maar achter elk ontslagbriefje schuilt een persoonlijk drama, aldus loopbaancoach Bert Cozijnsen. ,,Ontslag gaat je niet in de koude kleren zitten. Het zet je leven op z'n kop'', zegt de 55-jarige Doornaar, die onlangs meewerkte aan een serie radiodocumentaires van de KRO.

door Michiel Schaaij

Wie de laan wordt uitgestuurd, voelt zich maar al te vaak gekrenkt en afgewezen. ,,Je mist je collega's en je hebt het gevoel er niet meer bij te horen. Dat leidt tot stress en angst voor de toekomst. Bovendien treft ontslag niet alleen jezelf, maar ook de mensen in je omgeving''. Cozijnsen kent schrijnende verhalen uit zijn praktijk. Hij begeleidt werknemers die met ingrijpende veranderingen te maken krijgen en werkt hij aan een boek voor mensen die worstelen met het verlies van hun baan. ,,Werkloosheid is heel ingrijpend in het dagelijks bestaan. Het heeft grote sociale, lichamelijke en psychische gevolgen'', zegt hij.

Elke dag een zwart gat

Cozijnsen weet waar hij over praat, want enkele jaren geleden werd hij zelf door zijn werkgever aan de dijk gezet. ,,Gedwongen ontslag laat zijn sporen na, daar kan ik over meepraten''. Zoals bij veel lotgenoten streden boosheid en schaamte om voorrang. Cozijnsen voelde het arbeidsconflict met zijn werkgever bovendien als een motie van wantrouwen. Alles wat hij in de organisatie had opgebouwd, leek in één klap weggevaagd. ,,Het voelde alsof het einde der tijden was aangebroken. Ik was lamgeslagen, elke dag was een zwart gat'', zegt hij, terugblikkend op die duistere periode in zijn leven. Maar de Doornse coach hervond zich en gebruikte zijn veerkracht om het leven weer op de rit te krijgen. ,,Bij heftige ervaringen schiet je snel in oude gedragspatronen, maar die reactie is meestal niet effectief'', zo merkte hij. ,,Als je begrijpt waarom je zo reageert, kun je een begin maken met het doorbreken van die patronen''.

Duwtje in goede richting

Om mensen een duwtje in de goede richting te geven, geeft Cozijnsen samen met collega Ariaan van Sandick een tweedaagse workshop in de Doornse Ludenkapel. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 januari gaat het om erkenning, inzicht en oplossingen. ,,Ik kan een zure appel niet zoet maken. Ontslag is iets wat je overkomt, meestal heb je geen keuze. Maar je hebt wel invloed op je eigen reacties. Je kunt mede bepalen, hoe je op de nieuwe situatie gaat antwoorden'', zegt Cozijnsen. Zijn advies: ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. De woede over het onrecht kun je misschien niet wegnemen, maar ombuigen kan wel. Op die manier kun je er uiteindelijk sterker uit tevoorschijn komen. ,,Het verwerken van ontslag kan een mens laten groeien'', aldus Cozijnsen. ,,Ik heb mezelf in die periode beter leren kennen en sta nu evenwichtiger in het leven''. Voor meer informatie over de workshop is Cozijnsen bereikbaar op 06-57245390 en info@fenester.nl.

Onderschrift: ,,Steek geen energie in boosheid en werp de schaamte van je af'', zegt loopbaancoach en auteur Bert Cozijnsen.

advertentie
advertentie