Veiligheid maak je samen

10 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Een ex-inbreker vertelt

DOORN - In de Koningshof vond op maandagavond een lezing over inbraakbeveiliging plaats. In woord en beeld gaf een voormalig 'beroepsinbreker' aan hoe gemakkelijk gelegenheid wordt geboden. Doel was de acht van de tien gelegenheidsinbrekers te weren, eenvoudig door in de buurt elkaar behulpzaam te zijn.

door Kees de Kroon

,,Soms kennen bewoners in een straat elkaar onvoldoende, dat moet beter'', betoogde burgemeester Frits Naafs in zijn openingswoord. De stampvolle zaal met tachtig tot negentig toehoorders kreeg het advies ,,veiligheid in en om huis te organiseren." Technisch met goedgekeurd hang- en sluitwerk, in huis en in de buurt door goed op te letten en met een derde brochure verwees hij naar aansluiting bij Burgernet. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners met gemeente en politie om de veiligheid in de omgeving te bevorderen. Een kwestie van horen, zien en bellen. Ieder kan zich gemakkelijk aansluiten. Zie www.burgernet.nl.

Voormalig inbreker Evert Jansen van de Stichting Veiligheid heeft tegenwoordig een dagtaak met lezingen over het voorkomen van inbraak. Dat was ooit anders. In een video liet hij zien hoe hij te werk ging. Hup over de schutting of plat dak naar een raam en naar binnen. Binnen vijf minuten lag het hele huis van boven naar beneden overhoop en glipte hij door de achtertuin weg met twee tassen. Op weg naar zijn heler, die afrekende op eenderde van de waarde. Vooral geld, laptops en sieraden zijn geliefd. De gelegenheidsdief is alleen maar op 'snel geld' gefocust, terwijl de huiseigenaar zich de pijn van de inbraak nog jarenlang blijft heugen.

In de praktijk

Goedlachse Evert was 's-middags in Doorn zich gaan voorbereiden. Uit de zaal was er slechts een toehoorder die zijn verdacht gedrag gesignaleerd had. Evert liet met foto's zien dat zijn hulpwerktuigen voor het oprapen lagen: ladders, deursleutels, kruiwagens en vooral veel kliko's om snel achterlangs binnen te komen. De post half in de brievenbus, even de koelkast inspecteren of die leeg is, de woninginrichting op basis van een huis dat te koop staat, alles is bruikbaar. Dat leidde tot een spervuur van vragen en discussie. Goed dat ook de wijkagenten aanwezig waren, toen het over enkele recente meldingen ging. Voor een 'heterdaadje'(verdachte situatie in de buurt of inbreker aan de slag) direct 112 bellen. Maar is de inbreker gevlogen dan 0900-8844. Surveillerende politie via de meldkamer van 112 is binnen tien minuten aanwezig is, want de meldkamer weet waar de politie-auto's in de regio rijden.

advertentie
advertentie