Seniorenplatsform: Leve ons idealisme

12 december 2011 om 00:00 Nieuws

'Weg met het gesomber over egoïsme, onbehagen en verloedering'. Dat is de hartenkreet waarmee de Nederlandse socioloog Gabriël van den Brink het jaar 2011 afsluit. Het is zijn conclusie na een onderzoek van drie jaar naar de geestelijke beginselen in de Nederlandse samenleving anno nu. 'De Nederlanders zoeken ontplooiing in werk, het terzijde staan van anderen en in het leveren van een bijdrage aan de gemeenschap. Burgers verenigen zich vrijwillig met anderen op basis van idealen: ze trainen onze jonge voetballertjes, ze zingen in een koor en treden vaak belangeloos op in verzorgingshuizen, ze verkopen kaarsen en kaarten voor Goede Doelen', zo licht hij toe in een hele reeks interviews. En inderdaad: Nederland telt 5,4 miljoen vrijwilligers. Daarmee zijn we in Europa kampioen vrijwilligerswerk!

Europees jaar

Er was dit jaar veel aandacht voor het fenomeen vrijwilligerswerk. Het was immers het Europese Jaar van het vrijwilligerswerk. Begin van deze maand waren er allerlei feestelijke slotmanifestaties. Prinses Maxima reikte vier Duizend-en-een-kracht Sterren uit, de staatssecretaris overhandigde elders vier 'Meer dan handen-awards', de Tros gaf wekelijks één minuut zendtijd aan de vrijwilliger van de week. In september hadden we al onze eigen Pluim op de hoed en Utrechts Heuvelrug Compliment. Maar we vierden ook de Dag van de Mantelzorg en de Nationale Ouderen Dag, allemaal gebaseerd op mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor de samenleving: de 'civil society' is dus geen droom, maar realiteit.

Babyboomers

Een belangrijke bijdrage leveren de actieve ouderen. Waar sommige doemdenkers vrezen voor de golf babyboomers die er (vaak na veertig jaar werken) aan komen, zien anderen daar weer fantastische kansen. Economisch demograaf Leo van Wissen is zo iemand. Hij schetst dat de jongere ouderen gezonder oud worden en dat zij een grote stimulans voor de economie zijn. Bovendien vormen zij een enorme ervaringsvijver voor het verenigingsleven; mensen willen hun vrije tijd niet alleen op een leuke, maar ook op een zinvolle manier besteden, is zijn stelling.

Active aging

Europa heeft een nieuw thema voor 2012 aangekondigd: Active Aging. Misschien het beste te vertalen met actief ouder worden. De seniorenorganisaties in Nederland zijn daar allang mee bezig. De magazines van de landelijke ANBO, KBO en PCBO staan er vol van. En ook plaatselijk organiseren zij educatieve en recreatieve activiteiten die mensen met elkaar verbinden, die een zinvolle bijdrage leveren aan een menselijke maatschappij. Lid worden van één van die organisaties en daarin actief worden is dus van belang. Een goed voornemen voor 2012?

Idealisme

Het Seniorenplatform herkent en ondersteunt het pleidooi van Gabriël van den Brink. We besluiten dit jaar dan ook graag met een citaat uit zijn 'Eigentijds idealisme': 'Als we er in slagen ons idealisme aan te wenden voor de publieke zaak, dan ligt er een mooie toekomst in het verschiet.' Een mooie nadenker, ook voor de lokale politici en bestuurders.

Marjolein Copier

Bestuurslid Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug,

Tel. 0343-442804 of 06-46492141

advertentie
advertentie