Dalto wint van landskampioen TOP/Wereldtickets.nl

11 december 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Je moet soms net een beetje geluk hebben'', sprak Dalto-coach Ron Steenbergen. De wijzer van de weegschaal die TOP/Wereldtickets.nl en Dalto woog, bleef lang perfect in het midden staan. Totdat in de laatste anderhalve minuut een heel klein beetje fortuin de wijzer naar rechts liet wijzen. Tot het allerlaatste moment had het nog anders kunnen lopen maar Dalto won met 24-25 en heeft daarmee weer twee belangrijke punten in de pocket.

Dit zou een passende samenvatting kunnen zijn van de wedstrijd, maar dat zou de indruk kunnen wekken dat Dalto alleen maar met geluk zijn tweede partij had gewonnen. Dat zou de ploeg echter onrecht doen: voor het vertoonde spel en de inzet verdienden de Driebergenaren twee punten. Alleen stond daar tegenover dat hetzelfde van TOP beweerd kon worden. TOP kreeg echter niets en daardoor trof de uitspraak van Steenbergen toch de kern van de wedstrijd.

Het was een wedstrijd waar de korfballiefhebber van kon genieten van begin tot eind. TOP had al na twaalf seconden de score geopend en binnen vijf minuten stond het al 3-4. Het was een tempo dat niet vol te houden leek en Dalto stokte als eerste door bijna tien minuten niet te scoren. TOP stoomde wat langer door, stond na een kwartier met 9-4 voor maar paste zich daarna moeiteloos aan zijn tegenstander aan met slordigheden en minder soepel gemaakte doelpunten. Toch behield de thuisploeg lang zijn voorsprong. Dalto vocht zich terug en zag dat beloond met een slimme goal van Ilona van den Berg, die kort voor rust Dalto op voorsprong bracht (15-16). TOP scoorde nog een keer in de laatste minuut voor rust zodat met een ongekend hoge ruststand van 16-16 de kleedkamers werden opgezocht.

Mede doordat beide ploegen wat meer nadruk op de verdediging legden na de rust, liep de score toen veel minder hard op. TOP kwam daar het meest mee in problemen waarop de coach van TOP bij 18-20 ingreep en wisselde. TOP veranderde van tactiek, leefde op en kwam weer op voorsprong (21-20). Dalto paste zich echter snel weer aan TOP aan waardoor de score weer gelijk op kon lopen. Dat gebeurde tot 24-24 (bij Dalto was Maarten Groot Hulze toen al in de ploeg gekomen voor de niet geheel fitte Jorrit Bergsma). Met nog een minuut en een paar seconden te spelen herstelde Otto Fabius zijn vlak daarvoor gemiste strafworp door alsnog van tweeënhalve meter te scoren: 24-25. Vlak voor het uitnemen van de bal na deze goal paste TOP een tweede wissel toe om zo nog een punt te kunnen redden, maar de eerste twee schoten misten doel en bij het derde schot was de afvang voor Dalto. Dalto wist de wedstrijd nog niet uit te spelen, leed balverlies en zo kon TOP in de laatste 7 seconden nog eenmaal aanleggen. De bal raakte slechts de mand en het bevrijdende eindsignaal van de scheidsrechter was daar.

,,Dit was wel de beste wedstrijd van ons'', vond Daltocoach Ron Steenbergen. ,,We hadden een valse start maar na DeetosSnel vorige week ging het al beter. Dat heeft ons veel vertrouwen gegeven en daardoor had ik wel het gevoel dat we konden winnen als we heel goed zouden spelen. Dat hebben we gedaan, al heb ik in de rust wel gezegd dat er verdedigend minder fouten gemaakt moesten worden. Dat zal Hans (Heemskerk) trouwens ook wel gedaan hebben. 16-16: dat is natuurlijk geen gebruikelijke ruststand. Tja, en dat het aan het eind zo uitpakt: een beetje geluk moet je hebben."

Doelpuntenmakers: Ilona van den Berg (6), Jorrit Bergsma (5), Jelle Steenbeek (4), Otto Fabius (4), Jesper Oele (2), Sietske van de Sande (2), Paula Bos (1), Lieveke Meiling (1).

Op zaterdag 17 december wordt alweer de laatste wedstrijd van dit jaar gespeeld. Dan treedt Dalto aan tegen NIC uit Groningen. NIC, dat een slechte seizoenstart kende zal gebrand zijn op een overwinning en kan sinds deze week weer beschikken over de Taiwanese international Ricky Wu, in het seizoen 2009-2010 de topschutter (123 goals) in de Korfbal League. De wedstrijd begint om 20.00 uur in Hoenderdaal.