+BUS voor senioren maakt doorstart

11 december 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De Stichting Welzijn Driebergen startte samen met Stichting Binding in Wijk bij Duurstede in september 2007 het initiatief om de BoodschappenPlusBus te laten rijden. Men kreeg hulp van het Nationaal Fonds Ouderen, die de bus om niet ter beschikking stelde, en al snel bleek dat het initiatief in een behoefte voorzag. Jaarlijks worden circa 18.000 kilometers gereden om de deelnemers uit de doelgroep van 50+-ers een uitje te bieden en daarmee te voorkomen dat ze in een isolement komen.

door Jan Meijer

Tot zover lijkt er niets aan de hand, maar door de bezuinigingen die de gemeente Utrechtse Heuvelrug op velerlei terreinen doorvoert kan de Welnúh - die de bus inmiddels heeft 'overgenomen' - de beheerskosten niet meer opbrengen en dreigt de +Bus per 1 januari 2012 te vervallen. 'Dat mag niet gebeuren', was de reactie van Fons van Leeuwen en Diederik Hirschel en zij besloten met Welnúh te gaan praten hoe de +Bus op de weg kon blijven. ,,De medewerking was groot, Welnúh was blij dat er een vervolg komt en nu worden naast het rijden en begeleiden van de ritten van de +Bus ook de beheerstaken, zoals het aannemen en plannen van de ritten, het regelen van de chauffeurs en het onderhoud van de bus, door de vrijwilligers gedaan. De bus blijft onder de Welnúh-vleugels rijden.''

Er moest daarvoor wel het een en ander veranderen. ,,Onze vrijwilligers gaan nu iets extra's doen en daarvoor is er een mobiele telefoon die gaat rouleren. Wij gaan dat coördineren, terwijl alle boekingen via de server van Welnúh worden vastgelegd. Op woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur is de telefoon bemand. Op andere momenten kan men het antwoordapparaat inspreken en wordt men teruggebeld.'' De doorstart werd mede mogelijk gemaakt door een startsubsidie van de Stichting Accommodatie Welzijn Driebergen. ,,We denken nu financieel rond te komen met behulp van de bijdragen van de deelnemers."

Hoe werkt de +Bus

Maandelijks wordt een aantal uitstapjes op het programma gezet en via de Nieuwsbrief en www.welnuh.nl (via 'dienstverlening' en 'volwassenen') bekendgemaakt. Dat kan zijn een bezoek aan een museum of een tuincentrum, maar ook een natuurrit over bijvoorbeeld de Posbank. Men kan dan telefonisch intekenen op één van de uitjes, waarvan de kosten variëren tussen circa € 15,- en € 35,-. ,,Men moet er vaak wel snel bij zijn, want er kunnen zeven mensen per rit mee, die worden begeleid door de chauffeur en een begeleid(st)er. Desondanks moet er rekening mee worden gehouden met een afzegging als er onvoldoende belangstelling is. Je merkt dat de mensen er veel lol aan beleven. Iemand had jaren de zee niet gezien en alleen al door het rijden over de boulevard had deze deelnemer een fantastische dag. Onze kracht ligt in de service van huis tot huis met persoonlijke service. Er zijn geen parkeerproblemen, men wordt bij de attractie afgezet.''

Het genoemde telefoonnummer van de +Bus is 06-53898127. Daar kan alle informatie worden verkregen en kan men zich aanmelden voor een activiteit. Een abonnement op de Nieuwsbrief kost €12,- per kalenderjaar. Dat kan via schriftelijke aanmelding via Stichting Welnúh t.a.v. coördinatoren +Bus, Postbus 10, 3940 AA Doorn.

advertentie
advertentie