De Kapel krijgt ander gezicht

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - De Kapel aan de Kapelweg zal vrijwel binnen de bestaande contouren worden verbouwd en ingericht worden met elementen uit zowel de Ontmoetingskerk als de Kapel. Zodanig dat kerkgangers van beide kerken zich thuis zullen voelen in de nieuwe Ontmoetingskapel.

Meer ruimte voor activiteiten en ontmoeting

door Monique José Timmermans

De grootste wijziging aan de buitenkant is het gedeelte dat de kerkzaal verbindt met de activiteitenruimte en keuken. ,,Dat tussenstuk wordt van glas, zowel aan de straat als de tuinkant. Zo ontstaat een transparante ontmoetingsruimte met uitloop naar een terras en de bostuin”, aldus Betty van der Meulen (voorzitter Kerkenraad) en Henk Rommers.

Het is een proces van drie jaar geweest om tot deze keuze te komen. ,,Het leefde enorm binnen de gemeenteleden. De emoties kwamen met name tijdens huiskamergesprekken naar voren. En tijdens informatieavonden was de opkomst groot. Er zijn concessies gedaan, idealen bijgesteld en zoals dat gaat in een kerk van stromingen, uitersten bijeen gebracht.”

Rommers is als voorzitter van het college van kerkrentmeesters nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het ontwerp. ,,We hebben drie bureaus gevraagd met een voorstel te komen. Twee daarvan zijn verder uitgewerkt. De huidige keuze en de vergaande optie om een nieuwe kerkzaal in de tuin te bouwen, waarbij de huidige zaal de nevenruimte zou worden.”

Hoewel dat laatste voor alle kerkgangers een nieuwe start zou betekenen, is toch unaniem gekozen voor aanpassing van de huidige bebouwing. ,,Daarvoor is de procedure korter en zijn de kosten lager. En toch kunnen we een gebouw realiseren waar we ook in de toekomst goed mee uit de voeten kunnen.”

Binnen zal de inrichting ingrijpend anders worden. Het liturgisch centrum verhuist naar de andere hoek en komt aan de oostkant te liggen, een verwijzing naar Pasen. De opstelling van de kerkbanken wijzigt daardoor uiteraard ook. Uit de ontmoetingskerk verhuizen elementen mee zoals de goede herder, het doopvont en de avondmaalstafel. ,,We vragen kerkbezoekers van beide kerken aan welke dingen ze gehecht zijn.”

De nieuwe ontmoetingsruimte leent zich buitengewoon voor een kopje koffie na afloop van kerkbezoek of andere activiteiten. De keuken zal gemoderniseerd worden en een open gedeelte krijgen aan de kant van de ontmoetingsruimte. De nevenruimte wordt aan de tuinzijde iets uitgebouwd en geschikt gemaakt voor activiteiten.

,,Dat is ook echt iets waar we bij de inrichting over nadenken. Het wordt een functioneel gebouw dat voor meer doeleinden geschikt is. Het moet een centrale plek in het dorp worden die verbonden is aan de kerk”, zegt Van der Meulen.

Rommers: ,,We willen nu doorpakken. Het plan wordt gedetailleerd uitgewerkt en aanbestedingsklaar gemaakt, zodat ook het vergunningentraject kan worden opgestart.” Ook zullen er acties komen om de financiële ruimte nog iets te vergroten. ,,Op sommige punten kun je iets dan net even beter doen.”

advertentie
advertentie