Complimenten voor Doornse winkeliers

5 december 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Enkele goed toegankelijke winkels in Doorn worden op donderdagmiddag 8 december door het Platform voor Mensen met een Functiebeperking in het zonnetje gezet om 14.30 uur in de Thorheimpassage. Iedereen doet boodschappen en winkelt in het eigen dorp. Dat lijkt vanzelfsprekend maar is, door de beperkte toegankelijkheid van winkels en de ruimte er om heen, voor sommige mensen een dagelijks terugkerend probleem. De toegankelijkheid van winkels en de buitenruimte is erg belangrijk voor de volwaardige deelname aan de samenleving door mensen met een functiebeperking.

Wanneer je niet met een functionele beperking te maken hebt, is het soms lastig om situaties van ontoegankelijkheid te herkennen. Gelukkig kunnen we veel leren door te kijken naar wat anderen op dit gebied al met succes gedaan hebben. Daarom gaat het PMF UH weer een aantal complimenten uitreiken aan winkeliers met een winkel die goed toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. Vorig jaar was Leersum aan de beurt, dit jaar de winkels in Doorn.

Het PMF wil met de uitreiking van de complimenten haar erkentelijkheid tonen aan de winkeliers voor hun inzet bij het bereikbaar en toegankelijk maken van hun winkel en koopwaar voor iedereen. Uit de winkels die zijn voorgedragen door klanten met een functiebeperking heeft het PMF er drie geselecteerd die een compliment gaan ontvangen. De toegankelijkheid van deze winkels heeft uiteraard betrekking op het feit dat de deur eenvoudig of automatisch te openen is en de toegang breed en drempelloos is, of adequaat geslecht met drempelplaten. Maar toegankelijk betekent ook dat er in de winkel voldoende bewegingsruimte is en het assortiment overzichtelijk en bereikbaar is uitgestald. En dat het winkelpersoneel gastvrij en behulpzaam is, zonder betuttelend te zijn.

Niet alleen de klanten met een functiebeperking varen wel bij toegankelijke winkels. Ook de middenstanders hebben er baat bij. Ongeveer 15% van de bevolking heeft een beperking, en door de vergrijzing van de bevolking zal dit aantal nog sterk toenemen. Mensen met een beperking besteden evenveel geld als andere klanten en komen meestal niet alleen. Daar komt bij dat ze meer geneigd terug te keren naar dezelfde plaats als de dienstverlening en de winkel voldoen.

Het PMF kiest voor uitreiking van de complimenten in de drukke decembermaand om bij de winkeliers en het winkelend publiek juist nu aandacht te vragen voor de toegankelijkheid. In deze feestmaand zijn de paden van veel winkels volgestouwd terwijl buiten de reclame-uitstallingen en kriskras neergezette fietsen er voor zorgen dat mensen met een functiebeperking geen sinterklaas- of kerstinkopen kunnen doen.

advertentie
advertentie