'Geen kernafval in de bodem van de Utrechtse Heuvelrug'

2 december 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Een klein deel van de Utrechtse Heuvelrug, tussen Leersum en Amerongen, is aangemerkt als mogelijke locatie om kernafval in de bodem op te slaan. De fractie van D66 Utrechtse Heuvelrug bereid een motie voor om het college op te roepen tegen deze mogelijke overheidsplannen stelling te nemen.

door Paul Nolens

Minister van Binnenlandse Zaken, Maxime Verhagen, is van plan om één of meerdere nieuwe kerncentrales te bouwen in Nederland. Deze centrales worden groter dan de huidige kerncentrale Borssele en zullen grotere hoeveelheden kernafval produceren. De minister wil dit afval ondergronds opslaan en heeft bekendgemaakt in 2014 met een plan te komen voor eindberging in zout of klei. Vier gebieden in Nederland zijn volgens een onderzoek van geologisch onderzoeksbureau T&A Survey - waar actiegroepering Greenpeace zich op beroept - geschikt voor opslag van kernafval. Een deel van deze gebieden valt binnen de gemeentegrens van de Utrechtse Heuvelrug.

Erwin Kamp (D66) maakt zich zorgen over de mogelijke plannen. Het bespreken van het Beleidskader Bodem, volgende week in de gemeenteraad, ziet hij als uitgelezen mogelijkheid om een uitspraak van de raad te vragen over het opslaan van afvalstoffen in de bodem van de Utrechtse Heuvelrug. ,,Veel mensen zijn niet op de hoogte van de plannen van het kabinet om kernafval op te slaan in de Nederlandse bodem. Wij willen daarom nu al een signaal afgeven. De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet, volgens ons, stelling nemen tegen opslag van kernafval binnen onze gemeentegrenzen."

advertentie
advertentie