Kinderen maken kennis met lokale politiek

22 november 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Basisschool De Ontdekkingsreis uit Doorn heeft meegedaan aan de Jeugdgemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar hebben ze met succes hun plan verdedigd, namelijk vrijwilligers van kinderboerderij 't Woelige Nest in het zonnetje zetten, de kinderboerderij opknappen, de vrijwilligers helpen en geld doneren voor de voeding en verzorging van de dieren. Hun plan heeft de meeste stemmen gekregen en mocht worden uitgevoerd. Vorige week waren alle kinderen van de bovenbouwgroep naar de kinderboerderij getogen om het geld te overhandigen en de vrijwilligers te helpen.

door Katka Kolmas

De Jeugdgemeenteraad werd dit jaar voor de vierde keer gehouden. Organisator Willem Nedermeijer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug legt uit hoe dat gaat: ,,De gemeente kiest elk jaar een thema, vervolgens worden de scholen aangeschreven en wordt het budget bepaald. Dit jaar deden vier scholen mee. De kinderen moesten een plan schrijven voor hulp aan een vrijwilligersorganisatie en de plannen op 31 oktober verdedigen in de Jeugdgemeenteraad in het Doornse gemeentehuis. De kinderen werden bijgestaan door echte raadsleden en de burgemeester die ook op de scholen zijn geweest. De bedoeling van het project is kinderen kennis te laten maken met de lokale politiek en dat is dit jaar zeker gelukt", aldus Nedermeijer.

Op donderdagmorgen negen uur stipt waren alle kinderen present. Ze hadden zelf cake gebakken en een schilderij gemaakt met daarop alle namen van de vrijwilligers. Ze overhandigden de vrijwilligers een cheque van €2500,- en boden hun hulp aan. Namens de gemeente waren burgemeester Naafs en de raadsleden Stegeman en Boonzaaijer aanwezig. De burgemeester feliciteerde de kinderen met hun overwinning. ,,Jullie hebben je plan er goed doorheen gekletst!", zei hij. Hij liet ook weten het heel belangrijk te vinden dat kinderen weten hoe de lokale politiek werkt. ,,Als je dat weet, snap je ook hoe de landelijke en de wereldpolitiek in elkaar steekt. Ik heb gemerkt dat de jeugd de gemeenteraad niet stom of saai vindt, maar juist heel interessant en belangrijk. De Jeugdgemeenteraad is een mooi voorbeeld van hoe de kinderen enthousiast te krijgen. Deze zitting is openbaar en ik nodig iedereen uit om volgend jaar een keer te komen kijken!"

Namens de vrijwilligers van de kinderboerderij liet voorzitter Jannie Foekens weten dat het geld goed zal worden besteed. Er wordt een nieuw hok ingericht voor het grote varken Qwast en er worden hekken gekocht waarmee van het voorjaar de pasgeboren lammetjes apart kunnen worden gezet, zodat ze niet weglopen. Ze nodigde alle kinderen uit om in het voorjaar langs te komen.

Vervolgens gingen de kinderen aan het werk. Ze konden in één dag niet een heel hok bouwen, maar wel helpen bij allerlei klusjes. Beheerder Lottie had genoeg taken voor de kinderen bedacht. De blaadjes moesten geharkt, er moest worden geveegd, een stapel hout opgeruimd... Het populairste klusje bleek het poep scheppen te zijn! Dat wilden alle kinderen wel doen. Om twaalf uur was al het werk gedaan en keerden de kinderen tevreden terug naar school.

advertentie
advertentie