Parkeren in Amerongen?

22 november 2011 om 00:00 Nieuws

Geen blik op blik

AMERONGEN - Een groep van verontruste inwoners van oud Amerongen maakt ernstig bezwaar tegen het voornemen van de Gemeente om bezoekers van het Kasteel en de Buitenplaats bij grote(re) evenementen hun auto te laten parkeren op een markant en dorpseigen perceel weidegrond aan de Kersweg - tussen La Ditta en Rodestein. Een terrein dat ligt binnen de grenzen van het Beperkt Dorpsgezicht. Deze aanwijzing is opgenomen in de concept Verkeersvisie op het Oude Dorp. De bewoners van de groep 'Geen Blik Op Blik' gaan tot actie over; via huis aan huis folders en internet handtekeningen. De resultaten worden aan het college van B&W aangeboden. Het mooi gelegen terrein aan de Lekdijk, met uniek zicht op en vanuit Amerongen, mag niet door geparkeerde auto's teloor gaan.

door: Manus van Gent

Initiatiefneemster Fransien Jepma : ,,Het punt is niet dat er geparkeerd moet worden, het gaat bij ons over de plaats waar. We zijn erg geschrokken van deze locatiekeuze, ook al zou dat ,,incidenteel'' zijn qua gebruik. Hoe kunnen partijen (B&W, Kasteel en Buitenplaats) juist deze plek uitzoeken voor een parkeerterrein ten behoeve van bezoekers aan, weliswaar hoogstaande, maar toch commerciële instellingen?"

,,We weten dat er tekort aan P ruimte dreigt rondom het Kasteel en dat er een redelijke opvang moet komen. Maar juist deze locatie, een van de aantrekkelijkste zichtpunten van de hele regio, vinden wij het meest onaantrekkelijk tussen alle opties. We starten met een petitie actie om onze medestanders te motiveren om hun tegenstem te laten horen. Er komen huis aan huis formulieren met antwoord strook en via internet kunnen e- handtekeningen geplaatst worden. Voor eind december 2011 worden alle resultaten aangeboden aan B&W."'

Kortweg hieronder de feiten en gebeurtenissen die tot deze actie ,,Geen Blik Op Blik'' hebben geleid:

1. Kasteel en Buitenplaats stellen dat er niet geparkeerd kan worden binnen de muren van het kasteelterrein. Een onlangs ingetrokken vergunning voor herinrichting van de kasteel Laan (waarbij 80 parkeerplaatsen zouden verdwijnen) komt opnieuw aan de orde bij het Verkeersplan Oud Amerongen - waar het thuishoort.

2. Er is veel gesproken met Gemeente, Amerongen Inspireert en inwoners over parkeren in het dorp. Algemene opinie bleek dat bezoekers van buiten ook buiten het dorp moeten parkeren (groene entrees).

3. Uit hetzelfde overleg kwam naar voren dat een parkeervergunningsysteem positief wordt beoordeeld, onder gelijktijdige voorwaarde dat bezoekers van buiten op P plaatsen buiten het Dorp stalling zoeken.

4. Inmiddels is de uiteindelijke concept Verkeersvisie verschenen waarin tot veler verbazing te lezen valt dat het mooie terrein aan de Lekdijk (eventueel) wordt ingericht als niet openbaar parkeerterrein ten behoeve van Buitenplaats Amerongen.

5. Er zijn andere mogelijkheden voor parkeren genoemd in allerlei overleg, zoals de beide groene entrees (Oost en West), het perceel aan de zuidzijde van het Kasteel, Industrieterrein N. Het woord is nu aan ,,Geen Blik Op Blik''

advertentie
advertentie