Vriendenkring Kasteel Amerongen maakt restauratie boeken mogelijk

21 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - De Stichting Vriendenkring Amerongen startte in november 2010 een grote fondsenwervingsactie voor de restauratie van een aantal belangrijke werken uit de kasteelbibliotheek. Tot nu is ruim € 51.000 ontvangen van fondsen en particulieren. Kasteel Amerongen is blij dat er nu direct een begin gemaakt kan worden met de behandeling van een aantal boeken. Het publiek kan vanaf begin februari 2012 de werkzaamheden aan de boeken volgen op de website van Kasteel Amerongen.

De bibliotheek van Kasteel Amerongen is één van de weinig bewaarde adelsbibliotheken uit de 18de eeuw. Vrijwel alle boeken zijn van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel. Belangrijk kenmerk van een adelsbibliotheek is dat het boeken omvat, die in die tijd belangrijk werden geacht om deel te kunnen nemen aan het hofleven én boeken van belang voor het beheer van het landgoed. De bibliotheek bevat ongeveer 3600 boeken, waarvan ca. 360 een conserverende behandeling nodig hebben en 65 een uitgebreide restauratiebehandeling behoeven. Het bedrag dat hiervoor nodig is bedraagt ongeveer € 55.000. Aanzienlijke bijdragen ontving de Stichting van het Prins Bernard Cultuurfonds, de Stichting Boek en Wurm, het K.F. Hein Fonds en vele particulieren.

Eind november zal boekrestaurator Elizabet Nijhoff Asser beginnen met de restauratie van de tweedelige landatlas van de beroemde Neder-landse cartograaf Johannes van Keulen (1724), mogelijk gemaakt door het Fentener van Vlissingenfonds. De statenbijbel met kalfleren band uit 1650, waarin de handschriften zijn aangetroffen van leden van de familie Van Reede, kan nu worden geconserveerd dankzij een bijdrage van de 's Gravenhaagse Bijbelstichting. In de loop van het volgend jaar zal het project worden afgerond.

Info: www.kasteelamerongen.nl.

advertentie
advertentie