Mediawijsheid centraal bij ZOUT

13 november 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - TV, internet, social media, de mogelijkheden van media zijn groot en weten hoe media werkt is essentieel om te participeren in onze samenleving. Volwassenen en kinderen worden er constant mee geconfronteerd en zijn dagelijks uren met media bezig zonder geleerd te hebben hoe hiermee om te gaan, laat staan dat ze de risico's kennen. Tijdens de 'Week van de Mediawijsheid' (21-27 november) worden de locaties van regiobibliotheek ZOUT getransformeerd in 'Huizen van Mediawijsheid'. Niet alleen kan iedereen terecht met eenvoudige en praktische vragen rond mediawijsheid en nieuwe media, maar worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd.

Mediamasters2011

Om mediawijsheid in het onderwijs te integreren is het multimediale spel Mediamasters2011 ontwikkeld. Een levensechte media-ervaring voor groep 7 van het basisonderwijs waarin kinderen tijdens de Week met de hulp van ouders, leerkrachten en bibliotheken ervaren hoe mediawijs ze echt zijn. In de regio hebben diverse scholen zich aangemeld om mee te doen. De leerlingen kunnen in de bibliotheek een bonusopdracht doen waarmee extra punten te verdienen zijn.

eReaders

Dinsdagavond 22 november wordt er in de bibliotheek Doorn een lezing gehouden over eReaders. Ardjan Kolster, directeur van Eas e-reader, laat bezoekers kennis maken met de nieuwste technologie omtrent lezen. Het aantal mensen wat naast het papieren boek steeds vaker met eBook leest, neemt gestaag toe. De collecties van bibliotheken zijn uitgebreid met eBooks. Tijdens de bijeenkomst wordt getoond wat men moet doen voordat men over kan gaan tot het lezen van een eBook op de Ereader. Ook is er deze avond volop gelegenheid om de verschillende soorten e-readers uit te proberen en vragen te stellen. De lezing in Doorn start om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Twitter

Je komt Twitter overal tegen: TV- programma's, kranten, tijdschriften, ze doen allemaal wel iets met Twitter. Eerst vrijwel alleen populair bij de internetfreaks, nu beginnen steeds meer mensen door te krijgen dat twitteren niet alleen geweldig leuk is, maar ook ontzettend handig. Je houdt via Twitter op een eenvoudige en snelle manier contact met vrienden, kennissen en familie. Met één berichtje is iedereen op de hoogte. Handig voor je privéleven, maar ook bij bedrijven wordt Twitter meer en meer een belangrijk communicatiemiddel. Regiobibliotheek ZOUT organiseert een aantal workshops Twitter voor beginners. Speciaal voor mensen die nog niet twitteren maar er wel wat over willen weten worden er een aantal workshops gehouden.

Men kan een bijeenkomst bijwonen in de bibliotheken in Driebergen (maandag 21 november om 10.00 uur), Maarn (maandag 21 november om 20.00 uur) en in Leersum (donderdag 24 november 10.00 uur). Deelname is gratis. Vooraf aanmelden via info@rbzout.nl of bij de bibliotheek.

Meer informatie over de Week van de mediawijsheid en de verschillende activiteiten bij regiobibliotheek ZOUT is te vinden op www.rbzout.nl. Hier staat ook een test om mediawijsheid te testen.

advertentie
advertentie